Zöld konzultáció: valós rezsicsökkentés és megújuló energiaforrások – a Téma vendége Schmuck Erzsébet és Fehér Attila

Zöld konzultációt indított a Lehet Más a Politika. A megújuló energiaforrások használatáról és egy országos épületszigetelési program elindításáról is megkérdeznék a magyarokat. Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója a Témában ezekről a kérdésekről beszélgetett a két politikussal.
Ancsin Zsuzsanna

2022. december 01. 09:05

Zöld konzultáció: valós
rezsicsökkentés és megújuló energiaforrások – a Téma vendége
Schmuck Erzsébet és Fehér Attila

Öt kérdésről szeretné megtudni a lakosság véleményét az LMP.

Ezekben szó esik az 5 ezer forintos klíma bérletről, az országos épületszigetelési programról, a szélerőművek engedélyezéséről, a napelemekre kivetett termékdíj eltörléséről és a paksi erőmű bővítéséről szóló szerződés felbontásáról.

 

Karácsonyig Szegeden tizenöt alkalommal várják az embereket a város legforgalmasabb pontjain, de az interneten is ki lehet tölteni a Zöld konzultációs kérdőívet. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Fehér Attilat, a párt megyei elnöke szerint a Zöld konzultáció célja, hogy az energiaválság által egyre inkább előkerülő megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú kihasználására bírja rá a kormányzatot. Továbbá az országos épületszigetelési programmal valós rezsicsökkentés valósulna meg.

 

Fehér Attila azt mondta: „Ha évente 600 milliárd forintot fordítana a költségvetés erre a célra, akkor abból évente 100 ezer lakást lehetne szigetelni és ezzel 323 ezer tonnával lehetne a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni. Ami a légszennyezettség szempontjából mindenképp egy pozitív történet, de azt is látjuk, hogy a szigetelés következtében csökkenne az energiafelhasználás és ezáltal csökkenne a rezsi is, tehát ez egy valódi rezsicsökkentés lenne, egy fenntartható rezsicsökkentés. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy ennek köszönhetően a magyar kis- és középvállalkozásokat támogatnák avval, hogy ezeket a munkákat ők végeznék el.”

 

Schmuck Erzsébet elhibázottnak nevezte a kormány energiapolitikáját, szerinte a magas villamosenergia árak és a klímaválság miatt is a megújuló energiaforrásokra kell áttérni. Magyarországon felhasználható lenne a napenergia, a szélenergia vagy a geotermikus erőforrásokban lévő potenciál. Azonban a kormány az elmúlt 12 évben elmulasztotta a hálózatok fejlesztését, nem vette komolyan a zöld energiát.

 

Az állam „12 évnyi semmittevés” után a Paks 2 bővítésével akarna kilábalni sikertelenül a válságból. Az elmúlt években írtak ki ugyan egy-két napelem telepítési pályázatot, ellenben a kormány nem segít a magyar családoknak. Nem üzlet számukra, ha az emberek a házaik tetejére teszik a napelemet, nekik napelemfarmok kellenek, még ha ahhoz zöld területeket vagy jó minőségű termőföldeket is kell elfedni. Egy ilyen farm mérete általában 10 és 20 hektár között mozog – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

 

Fehér Attila hozzátette: „Atomenergia nélkül is a következő tizenöt évben van lehetőség Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásokból biztosítani az ország energiaellátását.”

 

A 2022-es Zöld konzultáció kérdései:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormánynak mielőbb országos épületszigetelési programot kellene indítania?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza a szélerőművek telepítését ellehetetlenítő rendelkezéseit?
  3. Támogatja-e Ön, hogy a kormány törölje el a napelemadót, vagyis a napelemekre kivetett termékdíjat?
  4. Támogatja-e Ön, hogy a kormány vezesse be a minden közösségi közlekedési eszközre érvényes, havonta ötezer forintba kerülő klímabérletet?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a paksi bővítésre vonatkozó, Oroszországgal kötött szerződést mielőbb fel kell mondani?

 

Nézze meg a beszélgetést!