Zente már egyedül sétál, és ez a betegsége után fantasztikus teljesítmény! – Diagnózis, 2023. január 30.

2019-ben szinte az egész ország drukkolt azért, hogy az akkor egy éves Zentének összegyűljön a pénz egy különleges műtétre. Sokan akkor hallottak először az SMA-ról, a gerincvelő-eredetű izomsorvadásról. Tavaly novembertől már hazánkban is elérhető az újszülöttek SMA-szűrése. Ennek jelentőségéről beszélgetünk, de azt is megmutatjuk, hogyan él a most a kisfiú. Az adás végén a keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodó siacut ismerhetik meg, ami a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek nyújthat enyhülést.
Zente már egyedül sétál,
és ez a betegsége után fantasztikus teljesítmény! – Diagnózis,
2023. január 30.

Spinális muszkuláris atrófia, azaz SMA – egy olyan betegség, mely az izmok halálát okozza. Hazánkban évente 10–15 SMA-s gyerek születik. Ma Magyarországon a fel nem ismert és emiatt kezeletlen gerincvelő-eredetű izomsorvadás az újszülötteknél az egyik legfőbb genetikai eredetű halálok. Hogy ezen tud-e változtatni a tavaly év végétől országosan elindult SMA-szűrés, azt beszélte meg az adásban Zimmermann Alíz egyetemi adjunktust, Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika vezetője és Monostori Pétert, az Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriumának vezetője.

 

Az ötéves Zente volt az első SMA-s beteg Magyarországon, akinek közadakozásból gyűjtöttek össze 700 millió forintot. Ennyibe került ugyanis 2019-ben a hazánkban akkor még nem engedélyezett génterápiás beavatkozás. Zente édesanyja azóta folyamatosan beszámol kisfia fejlődésről közösségi oldalán. Ezzel segítve azokat a szülőket, akiknek gyermeke szintén ebben a betegségben szenved.

 

Ma már szinte mindenki ismer és használ is valamilyen öngyógyító technikát. Az akupresszúrás pontok stimulálása ősi, ma már a tudomány által is elismert módszer a betegségek megelőzésében vagy gyógyításában. Ezekkel a pontokkal dolgozik a Kínában már ősidők óta alkalmazott do-in módszer is. A könnyed gyakorlatokkal feltölthetjük a máj, a tüdő, a szív vagy az epehólyag energiaraktárait. A keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodik a siacu is, amely a mozgásszervi betegségek kiegészítő terápiája lehet.

 

Nézze meg az adást!

Címlapon

mutasd mind