Zeller Judit a Témában: A kormányrendelet azért született a tanársztrájk kapcsán, mert a bíróság kimondta, joguk van a munkabeszüntetéshez

Mi értelme volt a rendszerváltásnak, ha már a sztrájkhoz sincs joguk az embereknek? Egyes pedagógusok már ezt kérdezik, azok után, hogy a kormány egy rendelettel – szerintük – teljes kiüresítette a sztrájkjogot. A TASZ szakértőjével beszélgetett Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója.
Garai Szakács László

2022. február 16. 12:57

Zeller Judit a Témában: A
kormányrendelet azért született a tanársztrájk kapcsán, mert a
bíróság kimondta, joguk van a munkabeszüntetéshez

Folytatódtak a polgári engedetlenségi mozgalmak, munkabeszüntetéssel tiltakoztak tanárok a kormány sztrájkot megnehezítő rendelete ellen. Szerintük alapjog a sztrájk, amit nem lehet kormányrendelettel felülírni.

 

Zeller Judit a Témában azt mondta, a veszélyhelyzet mögé bújva a kormány jogszerűen felülírhat egy rendelettel is egy törvényt, ezt használták ki Orbán Viktorék a pedagógussztrájk kapcsán. Eddig még nem volt rendelet a sztrájkjog esetleges felfüggesztése kapcsán, most már van...

 

A Társaság a szabadságjogokért szakértője azt is megjegyezte a sztrájkon túl is vannak még azért nyomásgyakorlási lehetőségek, amikkel a pedagógusok végső elkeseredésükben még élhetnek. Zeller Judit szerint az is nyilvánvaló, hogy a kormány politikai szándéka ezzel a rendelettel teljesen egyértelmű.

 

Nézze meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind