Z. Kárpát Dániel: Ezermilliárdok spórolhatók a fideszes korrupció megállításával

A korrupció ugyanakkora terhet jelent az országnak, mint az államadósság után fizetett kamatok.
Szeged.hu

2022. március 11. 13:34

Z. Kárpát Dániel: Ezermilliárdok spórolhatók a fideszes korrupció megállításával

Vidéken feudalizmusra emlékeztető rendszert alakított ki a Fidesz, ahol az nyerhet pályázatot, az lehet közmunkás, akinek a fideszes helytartó megengedi, a médiában pedig hazugsággyárat működtet, ezért egészen más berendezkedésre van szükség ahhoz képest, mint az elmúlt 12 éve volt – erről beszélt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

Z. Kárpát szerint gyomorforgató a korrupciós felár, ami drágítja a közbeszerzéseket, és ami körön kívül helyezi a kis- és közepes vállalkozásokat.

 

„Mi a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat preferálnánk, akik a hátukon viszik a magyar gazdaságot” – tette hozzá. Az ellenzék szerdán bemutatott kormányprogramjával kapcsolatosan azt is mondta: képesek kormányozni az országot, sőt, ezt sokkal jobban tennék, mint a Fidesz teszi.

 

Z. Kárpát Dániel szerint a közbeszerzéseken ezer milliárdokat lehet spórolni, ez a „teher” az országnak legalább annyi, mint az ország teljes éves kamatterhe az államadósság után.

 

Az elszámoltatást, a korrupció megszüntetését, az uniós források átlátható felhasználását, a közbiztonság megerősítését, és az euró 5 éven belüli bevezetését is ígéri az ellenzék. Országos szociális bérlakásprogramot indítanának, meghagynák a CSOK-ot, de igazságosabbá tennék a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést. Azt is elmondták szerdán: új kormány nem tervezi a határkerítés lebontását, sőt megerősíti a határőrizetét azzal, hogy önálló határőrséget állít fel.

 

Az ellenzék programjának főbb pontjai:

 

 • nem emelnék az adókulcsokat
 • igazságosabb adórendszer
 • ÁFA-csökkentés
 • integrált fejlesztési tervek
 • európai minimálbér bevezetése
 • átláthatóbb közbeszerzési rendszer
 • eltörölnék a kiemelt beruházásokról szóló törvényt
 • felszámolnák a „trafikmutyit”
 • csatlakozás az Európai Ügyészséghez
 • antikorrupciós szervezet
 • szigorú vagyonnyilatkozati rendszer

 

Z. Kárpát Dániel arra is felhívta a figyelmet, szerinte tudatos stratégia volt Orbánéknál, hogy gyengén tartották a forintot, ez most visszaüt, hiszen jelenleg alig tudja megfékezni a Jegybank a forint gyengülését.

 

A Jobbik alelnöke biztosan abban, hogy egy kormányváltással sok százmilliárd forint uniós forrás érkezik majd az országba, amit jelenleg épp az Orbán-kormány miatt tart vissza az unió. Ezek a források segítenek a vállalt ellenzéki program megvalósításában.

 

„A nemzetközi piacokon, ha egy bizalmi vákuum kialakul, márpedig Orbánék kapcsán kialakult, az biztos, hogy nehezíti a helyzetet. Ha az ellenzék kerül kormányra, akkor ez oldódik. Én sem vallom azt, hogy mindent meg kellene tenni, akár önfeladó módon a nemzetközi piacok bizalmáért, de a nemzeti érdekeket képviselve igenis lehet olyan helyzetet előállítani, ahol a forint zuhanása megáll” 

 

– tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

 

Címlapon

mutasd mind