Vezető halálok a vastagbélrák a daganatos megbetegedések között – de miért?

Két nagyon fontos és súlyos betegség témáját járja körbe az e heti Diagnózis. Molnár Tamás professzorral a vastagbéldaganat tünetei mellett azt is megvitatják, mi az oka annak, hogy hazánkban vezető haláloknak számít a vastagbélrák a daganatos megbetegedések listáján. Az Endometriózis napján rendezett konferencián is ott voltak: a fájdalmas menstruációval járó betegség a termékeny korú nők tíz százalékát érinti. Zádori János szülész-nőgyógyásszal a betegség következményének számító termékenységi problémákról és a szegedi Reprodukciós Medicina Központ adta lehetőségekről beszélgettek.
Karajkó-Németh Marietta

2023. április 11. 18:09

Vezető
halálok a vastagbélrák a daganatos megbetegedések között – de miért?

Hogyan juthatnak át a tumorsejtek szervezetünk legerősebben védett területére, az agyba? Ez a kérdés foglalkoztatja a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársát, Mészáros-Molnár Kingát. Társaival a vér-agy gát mechanizmusait háromféle daganattípus: a mell-, a tüdő, és a bőrrák esetében vizsgálják, ugyanis ezek a leggyakoribb agyi áttétképző tumorfajták. A fiatal kutatónő tudományos munkáját nemrégiben Junior Prima díjjal ismerték el.

 

Ma a világon Magyarországon van a legnagyobb esélye annak, hogy vastagbélrák alakuljon ki egy honfitársunkban és annak is, hogy ez a betegség halálos lefolyású lesz. Ezt Molnár Tamás, az SZTE Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára mondta egy korábbi interjújában, akitől azt is megtudtuk: Magyarországon évente 10 ezer vastagbéldaganatot diagnosztizálnak, ésegy kisvárosnyi embert veszítünk el. A férfiak vonatkozásában az első, míg a nők körében a harmadik helyen állunk a vastagbélrák halálozási listáján. A professzorral sok más fontos tudnivaló mellett a tünetekről, a gyógyulási esélyekről és a helyes étkezésről is beszélgetünk.

 

Bár egyre több nő szenved endometriózisban, azaz fájdalmas menstruációban, mégis sokszor évekbe telik, amíg a páciens megkapja a pontos diagnózist. Életmódváltásról, diétákról és az illóolajok segítő hatásáról is beszélgettek szakértő orvosok és érintettek az Endometriózis hónapja kapcsán, több civil szervezet által rendezett konferencián Szegeden. Ez a betegség nem ritkán meddőséget is hoz magával. A teherbeesés nehézségeiről és a sikeres gyermekáldáshoz vezető útról kérdezzük Zádori Jánost, az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet intézetvezető főorvosát.

 

Nézze meg az adást!