Vajon mennyi mikroműanyag lehet a Tiszában?

Tesztszervezetként kutyákat is bevonnak az emberi mikrobiom vizsgálatába, természetes vizeinkben egyre nő a mikroműanyagok száma, lézersugár segítségével mérik az autók károsanyag-kibocsátását, egy laboratóriumban mikrolemezeken tudják modellezni a nagyobb természeti változásokat. Kvantum, 2021 decemberében.
Márok Tamás

2021. december 30. 17:31

Vajon mennyi mikroműanyag lehet a
Tiszában?
  • Szervezetünkben milliónyi baktérium, gomba és vírus él. Ezek együtt több mint 1 kilót tesznek ki, ami nagyobb, mint agyunk tömege. Többségünk erős kölcsönhatásban áll szervezetünkkel, túlszaporodásuk vagy csökkenésük szoros összefüggésben van a betegségek kialakulásával. Az SZTE Orvosi Biológiai Intézetében dolgozó Lendület kutatócsoport az emésztőszerv mikrobiomját vizsgálja.
  • Az utóbbi években kerültek a környezetvédelem látókörébe a mikroműanyagok. Ezek az apró részecskék a legtöbb élővízben jelen vannak, és ha fölhalmozódnak, bizony komoly problémákat okozhatnak az állatoknak, és nekünk embereknek is. Szegedi kutatók ebből a szempontból vizsgálják a Tiszát teljes hosszában.
  • A kipufogógázok összetételének elemzésére fejlesztettek ki új eljárást a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A káros anyagokat valós időben mérik lézerfény segítségével.
  • A baktériumok szaporodási képességeit vagy az algák viselkedését is jó lehet modellezni az úgynevezett mikrofluidika módszereivel. A hajszálvékony csöveken figyelik meg a folyadékok áramlási jellemzőit. Bármilyen meglepő a módszer segítségével olyan nagy ökoszisztémák dinamikáját is jól lehet vizsgálni, mint például egy erdő.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg decemberi adásunkat!