Ujhelyi a kormánynak: Vezessenek be élelmiszerkupont a rászorulóknak!

Románia már megtette, bevezették az Esély-kuponnak nevezett rendszert, az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint ez az Orbán-kormánynak is meg kellene tennie.
Ujhelyi a kormánynak: Vezessenek be élelmiszerkupont a rászorulóknak!

Románia mutathat példát Magyarországnak – véli Ujhelyi István, szociáldemokrata EP-képviselő. Keleti szomszédunk ugyanis bevezette az úgynevezett esély-kupont, amivel a rászorulók élelmiszer vásárlását támogatják, ráadásul uniós forrásból. Ujhelyi csütörtöki facebookos sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar kormánynak is követni kellene a román példát.

 

A Publicus Intézet felmérése szerint a megélhetés nyomasztja legjobban a magyarokat. Jobban, mint, az oktatás, az egészségügy vagy az orosz–ukrán háború. Nem csoda, hiszen az infláció mindent felemészt. Ebben az évezredben még nem nőttek ekkora mértékben az árak Magyarországon, az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak leginkább. Az áprilisi 9,5 százalékról májusban már 10,7 százalékra emelkedett az infláció a 2021-es év azonos időszakához képest, ami minden várakozást felülmúlt.  

 

És ez még nem is a vége, mondják az elemzők.  

 

Ebben a rendkívüli helyzetben rendkívüli lépések kellenek – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP-s európai parlamenti képviselője, aki a párt vezetésére is pályázik. Román kollégájával arról beszélt, hogy jó megoldás lehet az Esély-kupon bevezetése, ami alapvető élelmiszerek vásárlását támogatná havi húszezer forint értékben.

 

„Mi azt is megmondtuk honnan lehet ezt finanszírozni, itt a példa Romániában, ahol bevezették néhány hete ezt a rendszert, ott EU-s forrást is felhasználnak, 3 millió ember havi támogatására” 

 

– mondta Ujhelyi. A román kormány nagyrészt uniós támogatásból próbál segíteni a magas infláció és az energiaárak növekedése miatt nehéz helyzetbe került embereken. Mintegy 3,5 milliárd eurót, azaz nagyjából 1400 milliárd forintot fordítanak különböző támogatásokra. 

 

„Az egyik azoknak a gazdálkodóknak segít, akiket az energiaválság érintett rosszul, ők célzott pénzügyi juttatásokat kapnak. Támogatjuk a kis-és középvállalkozásokat, amiknek megnőttek a számláik az energiaköltségek növekedése miatt, de kerestünk speciális intézkedéseket is, amikkel a hátrányos helyzetű embereket segíthetjük ebben a nehéz időszakban. Az egyik az, amit István már említett, az úgynevezett élelmiszer-kupon, amelynek életre hívását az országszerte kiugróan dráguló élelmiszerárak indokolták” 

 

– magyarázta Victor Negrescu, szociáldemokrata EP-képviselő. 

 

„A magyar kormánynak be kell látnia, hogy uniós források nélkül nem lehet Magyarországot átsegíteni a jelenlegi helyzeten” 

 

– mondta Ujhelyi. Szerinte ezért nálunk is be kell vezetni az Esély-kupont, ezzel segítve több millió, nehéz helyzetbe került magyar embert.