Trópusok Szegeden – rengeteg lepkével

A májusi időjárás kedvezett a szabadtéri programoknak. Sokan kerekedtek már fel, hogy kiránduljanak vagy részt vegyenek az első fesztiválokon. Aki pedig most tervezi a következő hetek szabadidős programjait, annak is adunk tippeket.
Várnai Adrienn

2022. június 01. 14:06

Trópusok Szegeden – rengeteg
lepkével

KÓSTOLÓ

Harminchat csapat főzte a Jókai-bablevest Balatonfüreden a Koloska-völgyben. A turisták által is kedvelt gasztronómiai eseményére az ország minden pontjától érkeztek résztvevők, a jó hangulathoz a fellépő együttesek is hozzájárultak. A verseny első helyét ugyan nem a helyiek szerezték meg, ám a közönségdíjjal a balatonfürediek büszkélkedhetnek.

 

MESTEREK

A bölcsőtől a szemfedélig láthatók csipkealkotások a Hegykői Csipkeházban. Az állandó kiállítás Szigehty Istvánné höveji népi iparművész munkáit mutatja be. A közel 150 éves épületben a látogatók felidézhetik milyen lehetett nagyszüleik, őseik élete, ruhaviselete.

 

TIPPADÓ

Egy közép- vagy dél-amerikai esőerdőben érezheti magát, aki a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének lepkeházában tesz sétát. A repülő virágoknak nevezett élőlények folyamatosan bújnak elő bábjaikból, növényről-növényre szállnak, de még a látogatókkal is összebarátkozhatnak. Összesen húsz lepkefaj négyszáz színes, trópusi egyedével találkozhatnak azok, akik ellátogatnak az idén százéves szegedi Füvészkertbe.

 

Idén áprilistól ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, ahol a védőtető felújítása mellett elkészült a villa virtuális rekonstrukciója. Mostantól egy speciális szemüvegen keresztül a látogatók megnézhetik, milyen lehetett fénykorában a villagazdaság. Nem csak az állandó kiállításért érdemes felkeresni Balácát, a Múzeumok Éjszakáján például egy nyomozós kalandjátékkal várják az érdeklődőket, nyáron pedig színházi előadásokat is tartanak a villa falai között.

 

VIGADÓ

Aki Szegeden járt május közepén, az tudja, aki nem, annak megmutatjuk, milyen volt a két év kihagyás után ismét megrendezett Szegedi Borfesztivál. A város főtere és sétálóutcája újra megtelt az ország legjobb borászatainak és kézműveseinek kínálatával. Szegeden ilyenkor még a hétköznapok is fesztiválhangulatban telnek. Írják be a jövő évi naptárba, hogy le ne maradjanak az ország legnagyobb borfesztiváljáról!

 

Címlapon

mutasd mind