Tóth Endre a Témában: A doktori hallgatók ösztöndíja kevesebb, mint a minimálbér

A Momentum, a Szabad Város Egyesület Szeged és a VVL – Veritas, Virtus, Libertas szervezetekkel együtt felsőoktatási fórumot szervezett kedd délutánra, aminek célja, hogy az átalakulóban lévő felsőoktatásról az egyetemisták véleménye is elhangozhasson. A beszélgetésen szó volt az Erasmus-ösztöndíjról. A fórumon ott volt Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője, aki ezután Balogh Judit vendége volt a Témában.
Miszlai Dorina

2023. január 25. 14:19

Tóth Endre a Témában: A doktori
hallgatók ösztöndíja kevesebb, mint a minimálbér

Navracsics Tibor szerdán tárgyal az Európai Bizottság képviselőivel az Erasmus+ és a Horizont további uniós finanszírozása érdekében – ha nem sikerül megállapodniuk, akkor Magyarország innovációs szektora komoly uniós forrásoktól eshet el. Tóth Endre szerint egy időre az alapítványi egyetemek biztosan elbúcsúzhatnak a cserediákprogramtól, és ezzel a kormány is tisztában van, ezért különítettek el hatmilliárd forintot az Erasmus pályázatok finanszírozására. Habár a kormány előszeretettel hangoztatja, hogy ha az Unió nem támogatja a magyar egyetemisták ösztöndíját, akkor majd a magyar állam a költségvetéséből megteszi. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen az Erasmus esetében nemcsak pénzről van szó, hanem elvi kérdésről is, hiszen a külföldi egyetemeknek fogadniuk kell a magyar diákokat, így egy konkrét, új cserediákprogramra lenne szükség. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a kormány inkább lemond az uniós pénzekről, mintsem eltávolítsa az aktív fideszes politikusokat a kuratóriumokból, ezzel pedig elveszik a hallgatók külföldön tanulásának lehetőségeit.

 

Jelenleg harmincegy horizontos pályázat fut a Szegedi Tudományegyetemen, ha az uniós támogatást elvágják, akkor óriási hátrányt szenved Magyarország a kutatás-fejlesztési területen. Habár az Erasmus-ösztöndíjról több szó esik, a Horizont program több pénzbe kerül; az előző ciklusban hazánk 146 milliárd forintnyi támogatást kapott – ezt az összeget lehetetlen lenne pótolni.

 

Végül beszélgettek a doktori hallgatók rendkívül alacsony ösztöndíjáról is, ami az első két évben 140 ezer forint havonta, tehát egy PhD-hallgatónak a minimálbérnél is kevesebb pénzből kellene megélnie. Éppen ezért a Momentum javaslata az lenne, hogy a doktori ösztöndíj összegét kössék a mindenkori bruttó minimálbérhez, így az évek múlásával sem avulna el ennek értéke.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!