Tömeges benzinkút-bezárások jöhetnek Magyarországon?

Ha a kormány nem szünteti meg a benzinárak befagyasztását, akkor igen – állítják egymástól függetlenül az üzemanyag iparág szereplői. Akik próbálnak talpon maradni, azok közül is egyre többen vezetnek be napi limitet, azaz megszabják, hogy egy vásárló maximum öt vagy tíz litert tankolhat egy nap.
Rácz Csaba

2022. február 16. 10:37

Tömeges benzinkút-bezárások
jöhetnek Magyarországon?

Május 15-éig meghosszabbította a kormány az üzemanyagárak befagyasztását. A 95-ös benzint és a gázolajat tehát továbbra is maximum 480 forintért lehet árusítani. Pedig a beszerzési árak egyre növekednek, hatósági beavatkozás nélkül 520–540 forintba kerülne most egy liter. A benzinkutak tehát többért veszik meg azt, mint amennyiért adni tudják.

 

Az üzemanyag-vásárlás mennyiségi korlátozása viszont, tehát, hogy tíz vagy akár csak öt litert vásárolhat egy személy, komoly konfliktusokat okozhat a kutaknál, hiszen az autósok nem biztos, hogy megértik, miért nem tankolhatják tele kocsijukat.

 

Az ellenzék szerint a kormány ismét komoly hibát vét, amikor a vállalkozásokra hárítja a veszteséget, ahelyett, hogy maga csökkentené az üzemanyagárakat, például a jövedéki adó mérséklésével. Az ellenzék jövő héten újra benyújtja javaslatát a Parlamentben ezzel kapcsolatban, de azt mondják nincsenek illúzióik. A jelenlegi helyzet pedig így egyre kilátástalanabb helyzetbe hozza a kutakat, főleg annak ismeretében, hogy egyre többen járnak át hazánkba a szomszédos országokból is tankolni, az akár hetven forinttal olcsóbb üzemanyagból. Egyre több az olyan nemzetközi szállítócég is, amelyik úgy tervezi a fuvarjait, hogy Magyarországon átutazva itt tankoljon akár 1000 litereket is kamionjaiba. És ezek a tankolások minden literje is a magyar benzinkutas vállalkozók veszteségét növeli.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!