Tíz cukorbetegnél kell végtagot amputálni naponta Magyarországon – Diagnózis, 2022. október 24.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában foglalkozunk a fejlett világ két legnagyobb egészségügyi kihívását jelentő betegségcsoporttal: a diabétesszel és a szív-és érrendszeri elváltozásokkal. A cukorbetegség kapcsán egyrészt azt vizsgáljuk, hogy miért megy olyan nehézen az életmódváltás. Másrészt azt mutatjuk meg, milyen következményei lehetnek annak, ha sem a diétát, sem a napi mozgást nem tartja be a páciens. A kardiovaszkuláris betegségeknél pedig egy szegedi konferencia apropóján a legújabb terápiás eredményekről is szólunk. A Parkinson-kór a második leggyakoribb úgynevezett degeneratív idegrendszeri elváltozás. Az úgynevezett komplex rehabilitációs terápia jól alkalmazható náluk is.
Tíz cukorbetegnél kell
végtagot amputálni naponta Magyarországon – Diagnózis, 2022.
október 24.

Naponta tíz cukorbetegnél végeznek amputációt ma Magyarországon és ez a szám az elmúlt tizenöt évben semmit sem változott. Az egészségügyi szakma szerint vitathatatlanul a diabetes a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul kialakulásához, az életmódváltás sokaknak nehezen megy. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által végzett hazai kutatás eredményei is azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát-diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást pedig minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek hét százaléka egyáltalán nem változtatott.

 

Az úgynevezett komplex rehabilitációs terápia nemcsak a stroke-on átesett betegek gyógyulását vagy életminőségének javítását segítheti, hanem például a Parkinson-kórban szenvedőknél is jól alkalmazható. Ez a betegség a második leggyakoribb úgynevezett degeneratív idegrendszeri elváltozás. Magyarországon becslések alapján 20–30 ezer beteggel számolhatunk.

 

Az Európai Unióban évente csaknem 2 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek, de hazánkban is a vezető halálokok között vannak a szív- és érrendszeri elváltozások. Ezért is volt olyan jelentős esemény, hogy nemrég Szegeden tartotta konferenciáját a Kardiovaszkuláris Betegségek Nemzetközi Társasága. A tanácskozáson egyaránt szóba kerültek elméleti kérdések és a klinikai terápia legfrissebb eredményei. A találkozót az egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete szervezte.

 

Nézze meg az adást!