Terelőverseny, komondorkiállítás Bugacon

A nyár derekán az időjárásra már igazán nem panaszkodhatunk. Néha már egy kicsit sok is a forróságból. Ezért, aki kirándulni indul, jó, ha tervez beltéri programot is a természetjárás és városnézés mellett. Ebben is segítünk.
Hajdu-Balogh Ramóna

2022. augusztus 09. 10:52

Terelőverseny, komondorkiállítás
Bugacon

TIPPADÓ

Cowboyok és indiánok költöztek be a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A legújabb kiállítás a vadnyugat világát hozza közel. A több, mint hatvan eredeti tárgy egyenesen az amerikai Oklahoma Cityből érkezett, de a magyar indiánok történetével is megismerkedhetnek a látogatók.

 

AKTÍV

Kiskunfélegyháza határában mintegy 1600 hektárnyi területen fekszik a Fekete Lovastanya. A birtokon a tulajdonos, Fekete Benő gyermekkori álmát váltotta valóra. A több száz anyatehenet amerikai fajtájú lovakkal, western stílusban terelik. A közelmúltban elkészült a nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas fedeles lovardájuk. A tanya 2019-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka nagydíj média különdíját, Fekete Benőt pedig az elmúlt évben Az év állattenyésztőjének választották.

 

TIPPADÓ

Bugacon több mint tíz éve rendeznek kiállítást, bemutatót és versenyeket az őshonos magyar pásztorkutyáknak, a Kiskunsági Nemzeti Park támogatásával. Az idei bugaci kutyás találkozón volt terelőverseny, komondorkiállítás és a rendezvény történetében első ízben magyarpásztorkutya-bemutató.

 

ZARÁNDOK

Örökségturizmus. Ez a furcsa kifejezés azt jelenti, hogy a múlt tapintható, megismerhető nyomait igyekeznek láthatóvá tenni a szakemberek. A dunai Limes területén egykor állomásozó római csapatok életébe enged bepillantást az a tárlat, amely a Matrica Múzeumban nyílt meg. A kiállítás szeptember 30-áig látogatható.

 

AKTÍV

Alsóörs fölött 228 méteres magasságban áll a Somlyó-hegyi kilátó. A hatszög alakú, fából készült építmény 17,5 méter magas, a tetejéről csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. A szerkezetet 2015-ben teljesen felújították. Északon a Bakony hegyei és a Balaton-felvidék dombjai láthatók Felsőörssel, Lovassal, Paloznakkal. Ha fordulunk, elénk tárul a nyugati és a keleti medence. A kilátóból látni lehet az Amfiteátrumot is, ami koncertek, rendezvények helyszínéül is szolgál az év minden időszakában.