Tényleg meg is lehet halni a mogyorótól? Sajnos igen... – Diagnózis, 2022. szeptember 12.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában a mogyoró- és diófélék allergiája kapcsán az anafilaxiás sokkról beszélgetünk annak apropóján, hogy július óta tb-támogatottá vált az életmentő adrenalininjekció. Bemutatjuk a ritka betegségekről szóló kiállítást. Végül a fertőző májgyulladásról beszélgettünk Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvossal.
Karajkó-Németh Marietta

2022. szeptember 14. 11:42

Tényleg meg is lehet
halni a mogyorótól? Sajnos igen... – Diagnózis, 2022. szeptember
12.

Idén év elején szörnyű tragédia híre járta be a hazai sajtót. Egy mogyorót is tartalmazó születésnapi tortából evett az a hétéves kisfiú, aki nem sokkal annak elfogyasztása után rosszul lett, kis idő múlva pedig megfulladt. A mogyoróallergia sajnos ilyen végzetes is lehet. Ennek okairól kérdeztük Bata-Csörgő Zsuzsannát, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi tanárát.

 

A ritka betegséggel élőknek és családjaiknak a mindennapi küzdelmeik mellett részük van örömteli, felhőtlen pillanatokban. Ezeket a pillanatokat örökítették meg fotókon, és állították ki a Somogyi-könyvárban. A tárlat célja, hogy a társadalom megismerje és elfogadja őket. Jelenleg nyolcezer ritka betegséget ismerünk, ám ez a szám napról napra nő, ahogy fejlődik az orvostudomány.

 

A fertőző májgyulladás terjedésére hívta fel a figyelmet a közelmúltban az országos tisztifőorvos. Hogy mit kell tudni erről a betegségről, hogyan terjed és hogyan kezelhető, arról Bosnyákovits Tünde, megyei tisztifőorvost kérdeztük.

 

Nézze meg az adást!