Tényleg eltűnhet a méhnyakrák? – Diagnózis, 2022. január 24.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinja a daganatos betegségekkel foglalkozik: elég lenne egy védőoltás, hogy leküzdjük a méhnyakrákot?
Tényleg eltűnhet a méhnyakrák? –
Diagnózis, 2022. január 24.

A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb, nőknél jelentkező daganatos elváltozás. Hazánkban évente 1300 új esetet diagnosztizálnak, és 4-500-an halnak meg a betegség következtében. Pedig jól szűrhető és már évek óta védőoltás is van a méhnyakrák döntő többségét okozó humán papillomavírus ellen. A WHO szerint, ha sikerül a következő évtizedben növelni a lakosság, főként a lányok, nők átoltottságát, akár el is tűnhet ez a betegség.

 

A Mályvavirág Alapítvány 2013-ban alakult „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”. Az alapítók célja az volt, hogy legyen egy olyan szervezet, amely az ebben a betegségben szenvedőket fogja össze, de részt vesz a prevencióban is.

 

A daganatos betegségeknél a sikeres kezelés nagyban függ attól, milyen stádiumban fedezik fel a rákot. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai egy olyan új diagnosztikai módszert fejlesztettek ki, amely olcsó, gyors és könnyen hozzáférhető lehet. Felfedezésük aranyérmet ért az iGEM nemzetközi szintetikus biológiai versenyen. Az ötletből akár szabadalom is lehet.

 

Nézze meg az adást!