Téma kedden: napelempark, energiaárak, külön utakon (frissítve)

Balogh Judit vendégei: Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester, Pletser Tamás, az ERSTE Bank olaj- és gázipari elemzője és Szent-Iványi István külpolitikai szakértő.
Hollósi Zsolt

2023. március 21. 19:30

Téma kedden: napelempark, energiaárak, külön utakon (frissítve)

A Téma témái: 

 

  • Két, összesen közel 24 megawattóra teljesítményű napelempark épült Szeged északi részén. A beruházás mintegy 20 milliárd forintból valósult meg, kihasználva azt, hogy Szegeden az országos átlag fölötti a napsütéses órák száma. Vendégünk a stúdióban Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester.
  • Negyven euró alá csökkent a gáz világpiaci ára a mértékadó holland tőzsdén, ez az ár bőven a háború előtti időket idézi. Eközben meredeken esik a kőolaj ára is, ennek oka, hogy másfél éve nem álltak ilyen jól a betárolt készletek. Az energiahelyzetről Pletser Tamást, az ERSTE Bank olaj- és gázipari elemzőjét kérdezzük.
  • Törökországgal szinte egyformán mozog a magyar külpolitika a finn és a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Jelenleg úgy néz ki, hogy a finnek csatlakozását Törökország és Magyarország is támogatja, de a svéd ratifikációról Erdogan elnök már bejelentette: nem kívánatos a számukra. A magyar külügy ilyet ugyan nem mondott, de a svéd csatlakozás jóváhagyására korábban bejelentett március 31-i céldátumot bizonytalan időpontra módosították. Az ügyről Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt kérdezzük.

 

 

Kezdés fél nyolckor a Szegedi Híradó után!

 

A műsort itt is követhetik honlapunkon ebben a cikkben, de látható