Téma: csak a gáz és a távhő árának emelésével 3,7 milliárdot vesz ki Szeged kasszájából a kormány

Kovács Tamás Szeged gazdasági alpolgármester úgy számol, a kormány csak idén legalább 11,6 milliárd forintot vesz el Szegedtől, és ehhez jön még a megdráguló áram költsége.
Szeged.hu

2022. október 05. 22:13

Téma: csak a gáz és a távhő árának emelésével 3,7 milliárdot vesz ki Szeged kasszájából a kormány

Kovács Tamás szegedi alpolgármester a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, az önkormányzat első körben magán spórol, illetve olyan beruházási összegeket emel át a létrehozott energiaválság-keretbe aminek az elköltését felfüggesztette.

 

Ugyanakkor Szeged gazdasági alpolgármester megjegyezte:

 

a 12 forintos paksi áramot 500 forintért adni az önkormányzatoknak felér egy hadüzenettel, de az is hadüzenet-értékű, hogy a kormány a világpiaci, tőzsdei rekordáron, 350 eurós áron adja a távhőt megawattóránként a településeknek.

 

Kovács Tamás elmondta, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége még idén májusban kezdeményezett közbeszerzési eljárást: Debrecen, Dunaújváros, Miskolc, Budapest és Szeged számára szerettek volna gázt lekötni megawattóránként 120 eurós áron. De az energiahivatal azt mondta, nem ad fedezetet, ne írják alá a szerződést, majd jelentkeznek, hogy milyen áron és időpontban szerződhetnek. Az alpolgármester hozzátette: ezt követően nem 120 euróért, hanem a 350 eurós rekordáron köttették meg a szerződést.

 

„Lehetne dilettantizmussal vádolni őket, lehetne ez a szakmaiatlanság jele, de azt gondolom, hogy ez valami háttéralku része volt. Azt teszem föl, hogy a magyar kormány ilyen módon károsította meg a költségvetést. Ennek nincs észszerű magyarázata, valakinek ez biztos nagyon megérte. Kizárt dolog, hogy valaki ilyen hibát kövessen el.” 

 

Csak a gáz és a távfűtés árának emelése miatt közel 3,4 milliárd forint többletköltsége lesz Szegednek a fűtési szezonban, amiatt, hogy a kormány már nem a rezsicsökkentett áron adja a településeknek a gázt. Ehhez jön még az áram várhatóan hétszeres ára.

 

És ez csak az energia, ehhez jön még a kormány által elvont 3 milliárd forintnyi iparűzési adó, a brutálisan, 1,9 milliárdról 3,6 milliárd forintra megemelt szolidaritási adó, az elvett gépjárműadó és a duplájára emelt víziközműadó. 

 

Ezekkel sújtja az Orbán-kormány Szegedet 2022-ben:

 

  • elvont helyi iparűzési adó: –3 milliárd,
  • kirótt szolidaritási adó: –3,6 milliárd,
  • elvont gépjárműadó: –450 millió,
  • víziközműadó –550 millió,
  • elvett közösségi közlekedési támogatás: –328 millió,
  • gázáremelés: –3 milliárd,
  • távfűtés árának emelése: –700 millió.

 

Ez összesen nagyjából 11,6 milliárd forint kiadást jelent Szegednek. 

Kovács Tamás azt mondta, e mellé jön még a közösségi közlekedés működtetéséhez szükséges vonóáram és a közvilágításhoz szükséges áram, ezek legalább 10 milliárd forintba kerülnek majd. Az alpolgármester közölte: Szeged időben, jó áron szerződött a villamos energiára még tavaly. Jelenleg zajlik a közbeszerzés a 2023-as évre, brutális áremelkedésre számítanak.

 

Kovács Tamás megjegyezte: lassan a negyedik éve már, hogy évente tízmilliárdos nagyságrendben károsítja meg Szegedet az Orbán-kormány, miközben a kötelező feladatokhoz sem adnak pénzt.

 

A közvilágítással kapcsolatosan megjegyezte: a Pakson 12 forintért előállított egy kilowattórányi áramot eddig 70 forintért kapták, most viszont 500 forint körül kapják majd.

 

Érdemes megnézni a teljes beszélgetést!

 

Címlapon

mutasd mind