Tarnay Attila a Témában: Nagyon kevés olyan szakma van, ahol annyira ne fizetnék ki a túlmunkát, mint a pedagógusoknál

Egyre súlyosabb probléma a tanárhiány, egy szegedi gimnáziumban például a spanyolból érettségiző diákok maradtak nyelvtanár nélkül. Közben a pedagógusok sztrájkra készülnek megalázó fizetéseik miatt. Balogh Judit hírigazgató vendége a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke volt.
Garai Szakács László

2022. január 20. 20:35

Tarnay Attila a Témában: Nagyon kevés
olyan szakma van, ahol annyira ne fizetnék ki a túlmunkát, mint a
pedagógusoknál

Ma egy pedagógusnak nincs fix óraszáma: ugyanannyi pénzt kap abban az esetben is, ha huszonkét órát tanít, meg akkor is, ha huszonhatot. – Amikor arról van szó, hogy azt mondjuk, nincs tanárhiány, akkor valójában ugyanazt a feladatot kevesebb tanárnak kell megoldania, többletmunkával. Viszont ezt a többletmunkát nem fizetik ki – mondta Tarnay Attila. A megyei szakszervezeti vezető arról is beszélt Balogh Judit hírigazgatónak, hogy a sztrájk kapcsán mindig két dologról beszélnek:

  • valódi életpályamodellről, amit már réges régen megígért az Orbán-kormány és
  • arról, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem a nevelő-oktató munkát segítőknek, a dajkáknak, óvodatitkároknak, karbantartóknak is emelkedjen a fizetése.

 

A sztrájktárgyalások egyelőre eredménytelenek, a helyzet azonban tarthatatlan.

 

– A figyelmeztető sztrájk arról szól, hogy rávegyük a kormányt, hogy valódi ajánlatot tegyen, valódi válaszokat adjon a sztrájkköveteléseinkre. Ha nem érünk célt, akkor jöhet március 16-ától a határozatlan idejű sztrájk – mondta Tarnay Attila.

 

A sztrájk kapcsán egy petíciót is indított a szakszervezet, pont azért, hogy olyanok is támogassák a céljaikat, akik nem pedagógusok, de úgy gondolják, a minőségi oktatásért fontos, hogy elérjék a tanárok a céljaikat.

 

Nézze meg az interjút!

Címlapon

mutasd mind