Szűcs Zoltán Gábor a Voksra Váróban: Nehéz dolga van a Fidesznek, mert a szavazóik közel fele ellenzi az Ukrajna elleni orosz agressziót

A Szeged Televízió választási műsorában Szűcs Zoltán Gábor politológus elemezte a hét legérdekesebb politikai- és kampányeseményeit.
Szeged.hu

2022. március 20. 16:42

Szűcs Zoltán Gábor a Voksra Váróban: Nehéz dolga van a Fidesznek, mert a szavazóik közel fele ellenzi az Ukrajna elleni orosz agressziót

„Nagyon fontos megérteni az egész Orbán-rezsimmel kapcsolatosan, hogy a Fidesz kommunikációja néha egy irányba mutat, néha különböző irányokba, attól függően, hogy ez politikailag mennyire hatékony vagy nem, de szó sincs róla, hogy az ország fele ugyanazt gondolná” 

 

– magyarázta a politológus azt, hogy egy felmérés szerint a kormánypárti szavazók 44 százaléka szerint is agresszió Oroszország háborúja Ukrajna ellen, és nem védekezés, ahogy azt az orosz propaganda állítja.

 

Szűcs Zoltán Gábor arra is reagált, hogy Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtök este azt posztolta a Facebookra: „Ruszkik haza! Legyen béke!”.

 

 

A politológus szerint a Fideszen belül mindig is voltak belső törésvonalak, de a hatalom megtartása, mint cél, ezeket a törésvonalakat áthidalta eddig.

 

Szűcs Zoltán Gábor úgy fogalmazott, az a magyar belpolitika legfontosabb kérdése, hogy átalakul-e úgy a politikai versengés, hogy ezek a törésvonalak a felszínre tudnak kerülni, mivel  

 

„az lenne természetes, hogy azok az emberek, akik nem értenek egyet egymással, erről nyilvánosan tudnának vitatkozni, és a politikaihaszon-maximalizálás nem fojtja el ezeket a véleménykülönbségeket”

 

– tette hozzá.

 

Azt is elmondta, egyértelmű, hogy a politikai lojalitás mindent felülír a Fideszben, és szerinte biztosan el kellett fojtani a párt atlantista szárnyát, mivel az elmúlt 12 év oroszbarát politikája szokatlan volt sokaknak Orbán Viktor pártjában.

 

Forrás: Népszava

 

A háború magyar országgyűlési választásra gyakorolt hatásáról Szűcs Zoltán Gábor azt mondta, az ellenzéki szavazók egyöntetűen az orosz agresszió ellen foglalnak állást, de a Fideszben épp a politikai lojalitás kérdésévé is vált, hogyan viszonyuljanak a pártszimpatizánsok az orosz-ukrán háborúhoz.

 

„Ami most történik, az kihívás a kormánypártoknak és a szavazótáboruknak is, hiszen egyértelműen látszik, hogy egyáltalán nem népszerű Putyin agressziója Ukrajnával szemben, de az Orbán-kormány nincs abban a helyzetben, hogy szembeforduljon Oroszországgal, mert az elmúlt 12 év propagandája megtette a hatását” 

 

– magyarázta a politológus.

 

Magyarán a Fidesz kénytelen többfélét kommunikálni az orosz agresszióról, mivel a saját tábora rendkívül megosztott Putyinnal és az orosz–ukrán háborúval kapcsolatosan.

 

Szűcs Zoltán Gábor arról is beszélt, hogy ehhez a kommunikációhoz tíz és százmilliárdokból évek óta működtetett médiakonglomerátum állt a Fidesz és Orbán Viktor rendelkezésére. A médiájuk segítségével Orbánék 12 év alatt át tudták formálni a fideszes szavazók véleményét Oroszországról, annak ellenére, hogy 2010 előtt még alig voltak oroszbarát Fidesz-szavazók.