Szigorú, fehérjeszegény diéta – így lehet együttélni a PKU-val

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinja ezúttal olyan ritka betegségeknek szól, amik bár nem gyógyíthatók, de jól kezelhetők. Ilyen a PKU – amelyben ma Magyarországon mintegy hétszázan szenvednek. Megmutatják, milyen lett az a szülőszoba a szegedi Női Klinikán, ahol háborítatlanul, de a kórház adta biztonságban adhatnak életet kisbabájuknak az édesanyák. Az Ormos Intézet mai filmje pedig a hisztamin-intoleranciáról szól.
Karajkó-Németh Marietta

2021. november 30. 13:25

Szigorú, fehérjeszegény diéta –
így lehet együttélni a PKU-val

PKU – vagyis fenilketonuria. Egy ritka örökletes betegség, aminek a korai felismerése rendkívül fontos, hiszen szigorú diétával megmenthető a gyermek a legsúlyosabb következménytől, a szellemi leépüléstől. Egy olyan család története látható a Diagnózisban, akiknél másfél éves kislányukról a születése utáni anyagcsere-vizsgálatkor derült ki ez a betegség.

 

Az otthonszülés kényelmével és az orvosi háttér biztonságával lehet mostantól életet adni a szegedi Női Klinikán. Az úgynevezett háborítatlan szülőszobát a Richter Gedeon gyógyszeripari cég és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásából alakították ki 12 millió forintból. A Dél-Alföldön egyedülálló helyiség iránt egyre nő az érdeklődés a szakemberek szerint. Egyre többen szeretnének természetes úton, orvosi beavatkozás nélkül szülni, de nem választanák az otthonszülést, mert biztonságosabbnak érzik a klinikai körülményeket.

 

A hisztamin-intolerancia egy bonyolult, különböző szervrendszereket érintő állapot, egyénileg nagyon eltérő tünetekkel. Kiváltó tényezői lehetnek például bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek fogyasztása, vegyszerekkel való érintkezés, valamint a stressz. A kezelésével kapcsolatos tudnivalókat az Ormos Intézet filmje részletezi.

 

Nézze meg az adást!