Szerzett már a kórházakba klímákat, ágyakat az anyáknak, most a megváltozott munkaképességűek érdekében lép Orosvári Zsolt

Akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmegy Orosvári Zsolt, aki be akarja perelni a magyar államot azért, mert beteg embereket hagy a sorsukra azzal, hogy nem emeli megfelelő mértékben az ellátási összegüket. Ma Magyarországon legalább 200 ezer megváltozott munkaképességű ember kényszerül megélni százezer forint alatti jövedelemből.
Várnai Adrienn

2022. augusztus 18. 08:02

Szerzett már a kórházakba klímákat,
ágyakat az anyáknak, most a megváltozott munkaképességűek
érdekében lép Orosvári Zsolt

Orosvári Zsolt autoimmun betegsége miatt érintett, ő is megváltozott munkaképességű volt. Huszonöt évet dolgozott betegen, de munkaképtelen lett az állapota miatt. Most 71 ezer 250 forint rokkantsági ellátást kap. Elvált, két gyermeket nevel, minden bevétellel együtt havi 170 ezer forintból élnek.

 

Négy, szociális ügyekben elkötelezett ügyvéd ingyen felajánlotta neki a segítségét. Egyikük a szegedi Monostori Róbert, aki elmondta: a bírósági kérelem lényege, hogy azok az emberek akik aktív korukban dolgoztak és tb-járulékot fizettek, és most amikor önhibájukon kívül segítségre szorulnak, érdemi ellátásban kellene, hogy részesüljenek. Ezt a magyar állam nem biztosítja. Sérül az emberi méltóságuk, ami az egyik legfontosabb személyiségi jog.

 

Ma Magyarországon több mint tízezer olyan nyugdíjas és rokkant van, akik 20 ezer forintból kell megéljenek. De a legtöbben, több mint 300 ezren vannak azok, akiknek a 100 ezer forintot sem éri el a jövedelmük. Orosvári szerint ez a modern kori Taigetosz, a kormány kiveti a társadalomból a szerinte életképtelen embereket. Sérül az emberi méltósághoz való jog – ezen a címen indít pert. Amennyiben a hazai bíróság első és másodfokon, valamint a kúria és az alkotmánybíróság elutasítja a kérelmét, Orosvári Zsolt, ha az ereje engedi, Strasbourgig viszi az ügyet.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió riportját!