Szent-Iványi István a Témában: Folyamatosan vészhelyzetben fogunk élni, ki tudja, meddig...

Egyetlen percet sem vesztegetett a kormány: kedden délután elfogadták az Alaptörvény-módosítást, miszerint ha szomszédos országban háborúznak, akkor kihirdethető a rendkívüli jogrend. Szinte ahogy ez megtörtént Orbán Viktor be is jelentette, hogy ma éjféltől háborús veszélyhelyzet lép életbe Magyarországon. Mit jelenthet ez? – Balogh Judit vendége a külpolitikai szakértő.
Garai Szakács László

2022. május 25. 13:15

Szent-Iványi István a Témában:
Folyamatosan vészhelyzetben fogunk élni, ki tudja, meddig...

– Egyértelmű, hogy komoly intézkedésre készülhet Orbán Viktor azzal, hogy bejelentette a háborús veszélyhelyzetet – jelentette ki a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Szent-Iványi István.

 

Orbán Viktorék továbbra is rendeleti úton kormányozhatnak, a törvényektől szabadon eltérhet, sőt, alapjogokat is felfüggeszthet. – Az Alkotmánybírósághoz sem lehet fordulni, ez újra az abszolút, korlátlan hatalom megszerzését jelenti.

 

A külpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy először ilyet 2020 márciusában hirdetettek ki a koronavírus-járvány miatt.

 

– Elég nagy volt miatta a felháborodás, akkor azt mondták, Magyarországon lesz ez a legrövidebb valamennyi ország közül. És valóban rövid időre megszüntették, de azóta folyamatosan járványügyi vészhelyzet volt érvényben, mostanáig – mondta Szent-Iványi István.

Szent-Iványi azt is megjegyezte, a miniszterelnök a veszélyhelyzet kihirdetését valójában nem a háborús fenyegetettséggel indokolta. – Gazdasági nehézségek jönnek és a gazdasági válságtól kell megvédeni a magyar családokat. Valójában ő sem a háborúra fogta. Hogy mi lesz, lehet a különbség a két veszélyhelyzet között, még nem tudjuk. Érdemben, jogi szempontból elvileg nincs különbség. Maradhatott volna a járványügyi beszélyhelyzet is. Az érdekesség a gránitszilárdságú alkotmány tizedik módosításában van, ami most nagyon lazán fogalmazza meg a kihirdetés feltételeit – jegyzete meg Szent-Iványi István.

 

Lehetnek-e teljesen felesleges pánikreakciók a kihirdetett háborús veszélyhelyzet miatt? – kérdezte Balogh Judit hírigazgató.

 

A külpolitikai szakértő is így gondolja. – Szerintem emiatt Orbán Viktor is aggódik, ezért jelentette be, hogy külön tájékoztatja a kormány a lakosságot az első intézkedésekről. Ha sokáig lebegtetik, akkor valóban elindulhat egy félelmi reakció – tette hozzá Szent-Iványi István.

De mégis, mivel több ez a veszélyhelyzet, mint a korábbi? Jól jelentette-e be ezt a miniszterelnök?

 

Szent-Iványi István azt mondta, jobb lett volna, ha akkor rögtön érdemben mond valamit Orbán Viktor. A háborús veszélyhelyzet az európai Unióval kapcsolatos kommunikációt is megváltoztatja. Szent-Iványi István szerint a brüsszeli pohár már nagyon betelőben van. „azt még nem tudjuk, pontosan, mikor telik be, de nem vagyunk messze tőle. Az elemzők általános véleménye eddig az volt, belátva a nehézségeket Orbán megegyezésre törekszik Brüsszellel. De az újabb kétharmados győzelem megittasulttá tette. Csakhogy Brüsszel igenis vitatkozhat az újbóli kétharmados felhatalmazással is, mert az Európai Unió értékekre és közös alapokra és normákra hivatkozik. A magyar kétharmad ebben semmilyen szerepet nem játszik, azaz Orbán Viktor pozíciói az EU-ban április 3. után sem javultak.” Szent-Iványi szerint az elszigetelődésünk folytatódhat, gyorsulhat.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind