Matolcsy: a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt van az ország pénzügyi csapdában – Szegedi Híradó 2023. március 9-én

Nézze online a Szeged Televízió híradóját!
Hollósi Zsolt

2023. március 09. 19:00

Matolcsy: a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt van az ország pénzügyi csapdában – Szegedi Híradó 2023. március 9-én
  • Magyarország pénzügyi csapdában van – jelentette ki a jegybankelnök a Parlamentben szerdán. Matolcsy György szerint ennek oka a jelenlegi kormány elhibázott gazdaságpolitikája. Gulyás Gergely ugyanakkor a mai kormányinfón azt mondta, a gazdasági válság okai egyértelműen külső tényezők: a háború, a magas energia árak és a brüsszeli szankciók. Azt az újságírói felvetést viszont cáfolta a miniszter, hogy a kormány idő előtt menesztené a jegybank elnökét.
  • Idén mintegy 27 ezer fővel többen, majd 126 ezren szeretnének továbbtanulni valamelyik felsőoktatási intézéményben. A jelentkezési kedv növekedésének oka, hogy jelentősen csökkentek az elvárások a felvételizők felé. Az oktatáskutató szerint azonban nem elég felvenni, benn is kell tartani a fiatalokat ahhoz, hogy végül diplomásként távozzanak az egyetemekről.
  • A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára ketten pályáztak. A hivatalban lévő igazgató, Gyüdi Sándor, aki különböző konstrukciókban 1999-től irányítja az együttest, és Hamar Zsolt, aki korábban a Nemzeti és a Pannon Filharmonikusokat is vezette, most pedig Tóth Péter oldalán a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának vezetésére is pályázott. Ezt a pályázatukat a szakbizottság nem támogatta. A szimfonikus zenekari tagok szavazásán pedig Hamar 44-47 arányban alulmaradt Gyüdivel szemben. Ezek után döntött úgy, hogy visszavonja pályázatát.

 

És ez még csak három izgalmas téma a ma esti Szegedi Híradóból!

 

Címlapon

mutasd mind