Kell még egy kis veszélyhelyzet, még tovább tart a rendeleti kormányzás – Szegedi Híradó 2023. május 3.

Nézze online a Szeged Televízió híradóját!
Garai Szakács László

2023. május 03. 19:00

Kell még egy kis veszélyhelyzet, még tovább tart a rendeleti kormányzás –
Szegedi Híradó 2023. május 3.
  • Újabb 180 nappal meghosszabbította a parlament a háború miatti veszélyhelyzetet. A kormánypárti többség által megszavazott javaslat november 25-éig biztosítja a rendeleti kormányzás lehetőségét, azaz a kormány továbbra is az országgyűlés jóváhagyása nélkül hozhat törvényeket. Az ellenzék szerint ez elfogadhatatlan és példa nélküli Európában.
  • Változott a kormány hozzáállása a státusztörvény kapcsán, de nem eléggé. Így összegezték a keddi tárgyalás eredményeit a pedagógus szakszervezetek képviselői. Szerintük az engedmények oka, hogy a kormány nagyon szeretne hozzájutni az uniós forrásokhoz. Az érintettek körében csak bosszútörtvényként emlegetett változások nagyon megnehezítenék a felmondást, megnövelnék az óraszámot és jobban ellenőrizhetővé válnának a tanárok. A diákok ma folytatták a státusztörvény elleni tiltakozásukat a fővárosban.
  • Húsz éve ad örökbe könyvet a Somogyi-könyvtár azoknak, akik rangos városi elismerésben részesülnek. Az örökbefogadók között olyan híres szegediek is voltak, mint Gregor József operaénekes, vagy Karikó Katalin biokémikus. Idén elsőként a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhettek a megtisztelő lehetőséggel.

 

És ez még csak három izgalmas téma a ma esti Szegedi Híradóból!