Szegedi diák a Szeged Televíziónak: van iskola, ahol igazolatlan órákkal fenyegették a diákokat a tanársztrájk miatt

Csendes Zsófia, az ADOM Diákmozgalom szegedi képviselője beszélt erről a Szeged Televízió híradójának.
Szeged.hu

2022. január 31. 22:12

Szegedi diák a Szeged Televíziónak: van iskola, ahol igazolatlan órákkal fenyegették a diákokat a tanársztrájk miatt

Több tucat szervezet támogatta a tanárok hétfői munkabeszüntetést, köztük Az ADOM Diákmozgalom is. Facebookon kérték a diákokat, ne menjenek be első két órára. Csendes Zsófia a Szeged Televíziónak elmondta, kaptak olyan visszajelzést, miszerint előfordult, hogy egy teljes osztály nem ment be az első két órájára, hogy így kifejezve szolidaritásukat a tanárokkal.

 

Az ADOM Diákmozgalomnál is tapasztalták a nyomásgyakorlást, Csendes Zsófia azt mondta, tudnak olyan iskoláról, ahol a diákokat például igazolatlan órákkal fenyegették.

 

„Vannak olyan igazgatók, akik mondták, hogy nem örülnének, ha sztrájkolnak, volt olyan, hogy a diákoknak leigazolták az órát, ha sztrájkoltak, volt, ahol a tanár és a diák együtt sztrájkolt, vegyes a felhozatal” 

 

– mondta Csendes Zsófia, aki azt nem árulta el, hogy országos tapasztalatról vagy szegediről beszél, csak annyit mondott, a tagoktól kapták az információkat.

 

A mozgalom szegedi tagja arról számolt be, volt olyan iskola, ahol az igazgatók engedték, hogy a tanárok leigazolják a diákoknak a távolmaradást. Máshol a szülőknek kellett leigazolni a hiányzást.

 

Az ADOM Diákmozgalom céljai között is szerepel a tanárok bérének jelentős emelése és a munkaterheik csökkentése. Szeretnék elérni a szabad tankönyvválasztást is.

 

„Nekünk, diákoknak is fontos, hogy megbecsüljék a tanárokat, és hogy kevesebb legyen a munkaterhük” – magyarázta Csendes Zsófia.

 

 

Címlapon

mutasd mind