Szánthatnánk jól is a termőföldet, valamiért mégsem tesszük

Előre lehet jelezni ez erdőtüzek veszélyét, elméleti fizikusok is támogatják a méréseket a szuperlézer központban, a mélyszántás elősegíti a talaj erózióját. 1222-ben mégsem a korabeli nemesség kényszerítette ki az Aranybullát. – Kvantum, 2022. október.
Márok Tamás

2022. november 02. 10:37

Szánthatnánk jól is a termőföldet,
valamiért mégsem tesszük

Az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését segítheti az SZTE geográfusainak kutatása. A legveszélyeztetettebb területeket műholdas képek segítségével határozzák meg. A térképeket terepi megfigyelésekkel pontosítják, ami jelentősen megkönnyíti egy-egy tűzfészek megközelítését és az oltást.

 

A szuperlézer központban nemcsak lézerfizikusok dolgoznak, és nem csak méréseket végeznek. Varró Sándor elméleti fizikus nem jár be a lézertermekbe, hanem papíron és fejben dolgozik. Az ELI-ben zajló optikai folyamatok elméleti hátterét kutatja.

 

A mélyszántás rombolja a talaj természetes szerkezetét. Ez a felismerés a mezőgazdaságban még nem vált általánossá. Pedig egy szegedi kutató mérései ezt még azzal is kiegészítették, hogy ha nem bolygatjuk a föld felső rétegeit, az az eróziót is csökkenti. Farsang Andrea professzort érdemeinek elismerésként idén a Magyar Tudományos Akadémia is tagjai közé választotta.

 

A nemesség jogait és kötelezettségeit rögzítő oklevél az Aranybulla. II. András adta ki 1222-ben. A történészek ezt sokáig a magyar alkotmányosság kezdetének, a királyi hatalom gyengeségének értelmezték. Zsoldos Attila a korszak összes oklevelének tanulmányozása után arra jutott, hogy ez nem igaz. A történész a Szegedi Akadémiai Bizottság vendége volt.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg októberi adásunkat!

Címlapon

mutasd mind