Szabó Tímea a Témában: A kormány törvénybe foglalta, hogy nem hajlandó gondoskodni a bajba jutott, elszegényedett emberekről

2022. november 22-én az országgyűlés elfogadta – ahogy az ellenzék hívja – a Lex Megdögleszt, azaz a szociális törvény módosítását. Ezzel kijelentették, az egyén első sorban maga felelős a saját szociális biztonságáért. A parlamenti képviselők közül 134-en igen igennel szavaztak a törvény módosítására, 53-an nemmel.
Ancsin Zsuzsanna

2022. november 24. 10:06

Szabó Tímea a Témában: A
kormány törvénybe foglalta, hogy nem hajlandó gondoskodni a bajba
jutott, elszegényedett emberekről

Az ellenzék számos politikusa és harminc civil szervezet is kifejezte felháborodását. A Párbeszéd öt politikusa „STOP Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakozott. Berki Sándor országgyűlési képviselő (Párbeszéd) így összegezte a törvényt:

 

„A magyar állam, a Fidesz–KDNP kormány törvénybe foglalja azt, hogy nem hajlandó gondoskodni a bajba jutott, elszegényedett emberekről. Egyszerűen törvényt hoz arról, hogyha szegény vagy, akkor dögölj meg.”

 

Az MSZP-s Szabó Sándor szerint a szociális törvény módosítása beleillik az elmúlt öt évben tapasztalható tendenciába, a Fidesz leépíti a szociális ellátások rendszerét, meg akar szabadulni a bajba jutottaktól. A civil szervezetek emberei hullazsákokba feküdtek figyelemfelhívás céljából a Parlament előtt, amíg az ülés tartott. Az LMP tüntetést szervez hétfő estére NEM a szociális törvény módosítására! címmel, ahogy jellemezték „Segíts magadon, mert az állam nem segít!”

 

A szociális törvény módosításával az a probléma, hogy a szociális biztonság megteremtésében első sorban az egyénnek, ezen kívül a hozzátartozóknak, a települési önkormányzatoknak, a karitatív szervezeteknek, és csak végső soron van az államnak felelőssége. Így az állam szinte majdnem teljes szinten kivonul a szociális ellátási rendszerből. Tovább rontja a helyzetet, hogy az idősgondozó intézményekben már most várólisták vannak, és nincs elég szakképzett dolgozó. Ha valaki úgy dönt, hogy otthon gondozza idős vagy beteg hozzátartozóját, azzal sem kap nagy anyagi segítséget, ugyanis ma 65 ezer forint a gondozási díj, ha valaki demenciával küzdő embert ápol. A kórházakban szintén nem maradhatnak az ápolásra szoruló betegek, mert az ágyak számát jelentős mértékben lecsökkentették a koronavírus-járvány alatt, és az ápolók száma is egyre kevesebb.

 

„Az ellenzék szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a jelenlegi válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, még inkább szűkíti a gondoskodást és magára hagyja a saját állampolgárait. Ezzel családok, idősek, betegek százezrei kerülhetnek az utcára.”

 

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét, országgyűlési képviselőjét kérdezte Balogh Judit hírigazgató a szociális törvény kapcsán – Szabó alkotta meg a „Lex Megdöglesz” kifejezést.

 

Szerinte Orbán Viktor és kormánya lemondott az emberekről. A salátatörvényben elfogadott szociális törvény módosításával a kormány a szerdán vitára bocsátott egészségügyi törvény módosítását készítette elő. Elmondta, hogy az egészségügy alá tartozó elfekvő osztályokat átsorolnák a szociális szektorba, hogy így ne kelljen gondoskodniuk az idősekről, betegekről és rászorulókról.

 

A Fidesz-kormány először azt nyilatkozta, hogy szó sincsen arról, hogy az idős, beteg ellátásért fizetni kelljen, azonban pár napra rá konkrét törvényjavaslatot nyújtottak be, amiben elrendelik a szakápolási központok létrehozását és a vagyoni helyzettől függő fizetést az idős emberek gondozásáért.

 

Szabó Tímea így vélekedett a mostani helyzetről:

 

„A szociális törvény ott kezdődik, amikor az embernek már nincsen munkája, amikor már vagy nyugdíjba ment, vagy valamilyen betegség érte, rokkant lesz, valamilyen fogyatékossággal kell együtt élnie… Olyan mintha az állam fogná és egyszerűen megszüntetné a szociális törvényt.”

 

Hozzátette: „Ezekről az idős, beteg emberekről, akik egész életüket végig dolgozták, egész életükben fizették a tb-t, egész életükben fizették a nyugdíjjárulékot, most azt mondja az állam, hogy addig, amíg dolgoztál, addig hasznos tagja voltál a társadalomnak, most viszont egy selejt vagy, és nem kellesz nekünk és nem is vagyunk hajlandóak rólad gondoskodni.”

 

A beteg, idős emberek szakápolási központokba fognak átkerülni, ha hozzátartozóik nem tudják otthon ápolni őket. Ennek végrehajtásáról és összegéről pontos adatokat még nem közöltek. A mai napon tárgyalt törvényjavaslatban az szerepel, hogy a szakápolási/befogadó intézmény vezetője majd megnézi a beteg jövedelem és vagyon nyilatkozatát, és tizenöt napon belül meghatározza a fizetendő személy térítési díját. A jelenleg működő elfekvőnek is van díja, de ez kevesebb, mint napi ezer forint, azonban ez az összeg most a tíz-, tizenötszeresére is nőhet. Egy élet ledolgozásáért jutalmul azt kapja az ember, hogy fizethet utolsó napjaiért, akár a nyugdíján felül is.

 

Nézze meg újra a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind