Szabó Imréről bebizonyosodott, hogy Schadl-ügyben érintett volt – Cseke Balázs a Témában

A Telex hozta a napokban nyilvánosságra azoknak a lehallgatott telefonbeszélgetéseknek a jegyzőkönyvét, melyek rávilágítanak Szabó Imre szegedi jogászprofesszor szerepére a korrupt végrehajtói vizsgáztatásokban. Az ügy részleteiről és az oknyomozásról Cseke Balázs, a Telex újságírója mesélt a Téma műsorában.
Csiló Alexandra

2023. február 23. 10:30

Szabó Imréről bebizonyosodott, hogy Schadl-ügyben érintett volt – Cseke Balázs a Témában

Mint közismert, Schadl György és Völner Pál a saját embereit ültette a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar tagjai közé, hogy aztán azok, az ügyészségi vádirat szerint akár 100 milliós összeget fizessenek vissza a bevételeikből Schadlnak, aki jelenleg is a Kar letartóztatásban lévő elnöke. Ezekből a pénzekből kaphatott Völner Pál korábbi igazságügyi miniszterhelyettes is egyfajta részesedést bizonyos ügyek elintézéséért.

Kubatov Gábortól, a Belügyminisztériumtól és az egyik parlamenti kabinetből is megkereshették Völneréket a végrehajtói vizsgák elintézése miatt. A Telex azt írja, 

 

Schadl 2021-ben többször beszélt Szabó Imre szegedi jogászprofesszorral, aki ebben az időben vezette az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Igazságügyi Szakszolgálatok Jogakadémiáját, ami a végrehajtó szakvizsgákat szervezte.

 

Völner és Schadl pedig többször egyeztetett Szabó megsürgetéséről, hogy az majd minél előbb szervezze meg az új végrehajtó jelöltek szakvizsgáját és biztosítson elegendő helyet.

 

Cseke Balázs, a telexes cikk írója a műsorban részletezte a történteket. Mint arról élőben is beszámolt, azért volt sürgős a végrehajtói szakvizsga új időpontjának kiírása 2021 októberében, mert a hónap közepén járt le egy 35 fős végrehajtói állás pályázati határideje. A vizsga hivatalosan csak a határidő lejárta után négy nappal volt meghirdetve, így Schadlék, feltehetőleg szintén felső nyomásra, új vizsgaidőpont kiírására kérték meg Szabót, aki habár némileg vonakodva, de eleget tett a kérésnek.

 

Cseke szerint az látszik, hogy a konkrét megkeresésekre írták ki ezt az időpontot. Viszont nyolc helyre hirdették meg, így nem volt olyan feltűnő, hogy hirtelen arra a négy helyre, pusztán a pártfogoltak kedvéért írnak ki új időpontot. A folyamat azonban nem ment végbe, mert a pályázat leadási határideje után pár héttel fogta el a rendőrség Schadl Györgyöt a Liszt Ferenc repülőtéren, és akkor előzetes letartóztatásba helyezte. Ezek után decemberben az országgyűlés döntött a folyamatban lévő pályáztok érvénytelenítéséről, majd újbéli kiírásáról.

 

„Következő év májusában kineveztek 35 új végrehajtót, de arra nem tudok válaszolni, hogy az a négy ember, akinek az érdekében szóltak, végül kapott-e végrehajtói helyet. Hiszen sem az Igazságügyi Minisztériumtól, sem a Szabályozó Tevékenységek Hatóságától nem kaptam meg a névsort a kinevezettekről.”

 

Balogh Judit műsorvezető az eset részletezése után felhozta a 444.hu korábbi cikkét, melyben Szabót azzal gyanúsították, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen segédkezett a korrupt végrehajtói szakvizsgák megszervezésében. Ekkor, vagyis tavaly januárban 

 

Szabó Imre tagadta a vádakat, azt állította, hogy összekeverték őt egy másik Szabó Imrével.

 

Cseke Balázs erre a következő cáfolatot hozta:

„A végrehajtói vizsgákat az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Jogakadémia szervezte, amelynek Dr. Szabó Imre, az SZTE professzora volt a vezetője. Ő szervezte és a mai napig is részt vesz a végrehajtói szakvizsgáztatásokban. Én elkértem a Jogakadémiától is Szabó Imre elérhetőségét, illetve megadtam a sajátomat is, hogy fel tudjon keresni, és amikor Szabó Imre keresett, akkor arról a számról tette, ami a lehallgatási jegyzőkönyvben is szerepel.”

 

Cseke ezek után arról is beszámolt, hogy csak telefonon beszélt Szabóval, személyesen nem tudtak, mert az Igazságügyi Minisztérium azt nem engedélyezte, és így a jogászprofesszor nem vállalta a beszélgetést. A telefonban Cseke szerint mindössze ennyi volt a reakciója a felvetett kérdésekre: „Annyit mondott, hogy gőze sincs, hogy másfél évvel ezelőtt milyen vizsgákat írtak ki, és hogy soha a büdös életben nem akart az a bizonyos rokona végrehajtó lenni.”

 

A telexes újságíró végül ehhez hozzátette, hogy a jegyzőkönyvek szerint Szabó egyik rokona is végrehajtói állásra pályázott.

 

Címlapon

mutasd mind