Szabó Imre szegedi jogászprofesszor a Témában: az SZTE hírnevének is árt, hogy megkérdezése nélkül adtak ki közleményt a belső vizsgálatról

A jogi kar korábbi dékánja nehezményezi, miért nem hívta fel őt az egyetem, mielőtt kiadták a közleményt a vizsga-ügyről, hiszen ő már január 17-én tudta, hogy a 444.hu helyesbítette a cikkét, és elismeri, nem róla van szó a Völner–Schadl-ügyben.
Szeged.hu

2022. január 26. 09:43

Szabó Imre szegedi jogászprofesszor a Témában: az SZTE hírnevének is árt, hogy megkérdezése nélkül adtak ki közleményt a belső vizsgálatról

Vesztegetés, kenőpénzek és apró szívességként egyetemi vizsgák elcsalása – ez is hozzátartozik már a Völner–Schadl-botrányhoz. A 444.hu korábban egy szegedi jogászprofesszort is megnevezett az ügyben, de helyesbítették az információt. Balogh Judit a Szegedi Tudományegyetem tanárával, Szabó Imrével beszélgetett a keddi Témában.

 

Elfogadja a 444.hu újságírója, Miklósi Gábor bocsánatkérését Szabó Imre szegedi jogászprofesszor, aki vélhetően névhasonlóság miatt keveredett a Völner–Schadl-ügy egyik mellékszálába.

 

„Helyesbítés: Cikkünk első verziójában a nyomozati irat nyomán tévesen szerepelt, hogy Schadl György Völner Pál rokonának pázmányos büntetőjogi vizsgája miatt a cikk későbbi részében szereplő Szabó Imrét hívta. A tévedésért az érintettek és az olvasók elnézést kérjük” 

 

– ezt írta a 444.hu A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett Rogán kabinetfőnökének című cikk végére még január 17-én, de mivel még aznap fizetőssé tették a cikket, a helyesbítést már kevesen látták, ezért a javítás már nem terjed el a sajtóban.

 

Szabó Imre azóta sem tudja, kit kerestek meg Schadlék azzal, hogy segítsen a Pázmány-egyetemen elintézni egy vizsgát Völner Pál rokonának.

 

„A Pázmányon volt a büntetőjog vizsga. A cikk szövegében az szerepel, hogy a fölhívott személy, akivel engem összekevertek, azt mondta, hogy »holnap utazom el, most bent vagyok, az illető nincs bent, majd az asztalára teszek egy üzenetet«. Ebből azért gondolni lehetett volna arra, hogy én, aki a Pázmányon soha nem oktattam, azt sem tudom, hogy kik tanítják a büntetőjogot, hogy a fenébe mehettem volna be a Pázmányon oktató embernek a szobájába, és hagyhattam volna üzenetet. De ez csak egy baki, azt kell, hogy mondjam.”

 

Szabó szerint nyilvánvaló, hogy olyan emberről lehet szó, akinek bejárása lehetett Pázmány Péter Katolikus Egyetemen büntetőjogból vizsgáztató ember szobájába.

 

 

A 444.hu cikkében ez a részlet szerepelt a nyomozati anyagban:

 

Forrás: 444.hu

 

A lap cikkében később is előfordul egy Szabó: azt írják: „A június 14-én végrehajtói szakvizsgákról diskuráltak, amikor Schadl egy kérést Nagy nevének és pozíciójának említésével nyomatékosított”:

 

Forrás: 444.hu

 

A Szegedi Tudományegyetem a 444.hu inkrimináló cikkének megjelenése után sajtómegkeresések miatt közleményt adott ki, amiben azt írták: 

 

„A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett”.

 

Szabó Imre erről azt mondta, nem csupán a saját, a szegedi egyetem hírnevét is félti.

 

„Ha egy ilyen megkeresés érkezik, ahol a személyem érintett, minimális elvárásom lett volna, hogy bárki fölhívjon, és megkérdezzen, »te, Imre, ilyesmit mondanak, és veled hozzák összefüggésbe, mi az ábra?« Azonnal megmondtam volna, hogy az újságíró már fölrakta a helyesbítést, és azt tessék elolvasni. És akkor nem hozza magát ilyen kellemetlen helyzetbe az egyetem.”

 

Szabó Imre szerint fél nap alatt nem folytathatták le a „vizsgálatot”, a jogászprofesszor szerint azért is baj, hogy kiadták a közleményt, mert így az egyetem neve is elterjedt az ügyben.

 

„A sajtóosztály, aki kiadta ezt a közleményt, nyilvánvalóan alkalmatlanok” – mondta Szabó Imre a műsorban. Hozzátette: úgy volt vele, ha az egyetem központja nem lép az ügyben, ő maga küldte szét a helyreigazító gondolatait a szegedi jogi kari kollégáknak és a budapesti Károli-egyetemen oktatóknak.

 

Az ügyben Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő kérdéseket tett föl Szabó Imrének, amit a Szegedma.hu továbbított neki. A szegedi jogászprofesszor „beteg emberként” jellemezte Szabó Bálintot a műsorban. „Nekem vastagon ez a véleményem” 

 

– erősítette meg véleményét Szabó Imre a kijelentéstől elhatárolódó műsorvezetőnek.

 

A Völner–Schadl-féle korrupciógyanús ügyről Szabó Imre azt mondta: Schadl Györggyel soha nem került szorosabb kapcsolatba, megítélni nem tudja. Völner Pál fideszes államtitkárt viszont sajnálja, rendes, tisztességes embernek ismerte. 

 

„Nagyon rendes, tisztességes embernek ismertem, ha nem így van, mert kinyomozzák, elítélik, nagyon sajnálom. Sokan megbotlanak, lehet, hogy ő is ezt tette” 

 

– mondta, majd a jogászprofesszor hozzátette:

 

Az egész végrehajtói karnak és a jogászi szakmának nagy kárt okozott a Völner-Schadl-ügy.

 

Szabó Imre 2020-ig a végrehajtókat képző jogakadémia, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetője volt. Erről azt mondta: 

 

az akadémia a képzéseket szervez a végrehajtó-jelölteknek, de arról, hogy kiből lesz végrehajtó, hogyan működnek, nincs rálátása.

 

„Vélelmezem, hogy nem csak itt, más szakmákban is előfordulhat az ilyen jellegű korrumpálás, a más jellegű baráti segítség, ha tetszik. Mert ez benne van valahogy a köztudatban, de ezt a köztudat nem tekinti korrupciónak. Kétségtelen, hogy a fair játékot alapul véve ez is egy elvetendő magatartásforma” – magyarázta Szabó Imre.

 

Címlapon

mutasd mind