Büntetik a sztrájkban részt vett pedagógusokat: a kétharmados győzelem után Orbán sokkal kisebb emelést adna

Sokkal több bért vonnak le a pedagógusoktól a sztrájk idejére, mint azt a jogszabályok meghatározzák, ezért akár bíróságig is készek elmenni a szakszervezetek. Orbán Viktor szerdán bejelentett béremelési ígéretét kevésnek tartják és amennyiben nem lesz nagyobb fizetésemelés a szektorban, készek tovább folytatni a sztrájkot.
Vass Imre

2022. április 08. 13:42

Büntetik a sztrájkban
részt vett pedagógusokat: a kétharmados győzelem után Orbán
sokkal kisebb emelést adna

Március 16-án kezdték el az úgynevezett gördülő sztrájkot a tanárok, elsősorban annak érdekében, hogy a kormány emelje a pedagógusok bérét. Azokat, akik részt vettek a sztrájkban, illetve a polgári engedetlenségben, most próbálja megbüntetni a hatalom. Annak ellenére, hogy a munkabeszüntetést jogszerűen szervezték meg, több tankerületben számos túlkapás történt a sztrájkolókkal szemben. A legtöbb panasz az aránytalan bérlevonásokkal kapcsolatos: sok tanár egész napra nem kapott fizetést, holott az adott napon csak egy-két óráját nem tartotta meg. Többen a szakszervezetekhez fordultak. Az érdekvédelmi szervezetek ezért felvették a kapcsolatot a KLIK-kel és a tankerületekkel, valamint az államkincstárral is

 

A szakszervezetek készek akár a bíróságig is elmenni, hogy ne érje ilyen hátrány a tanárokat. A sztrájkot a tanárok a választásokra való tekintettel felfüggesztették. A Fidesz újabb kétharmados győzelme után viszont Orbán Viktor már egy kisebb béremelésre tett ígéret a pedagógusoknak.

 

A szakszervezetek szerint legalább 45 százalékos béremelésre lenne szükség, de még ebben az esetben is csak középszerű bére lenne a tanároknak.

 

A két szakszervezet kitart követelései mellett, ezért amint lehet folytatni akarják a kormánnyal a bértárgyalásokat, és fenntartják a sztrájkkészültséget. Úgy látják, amennyiben ebben a tanévben nem sikerült megoldást találni, a jövő tanévre még kevesebben maradnak a pályán.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Címlapon

mutasd mind