Swing egy amerikai vasútállomás környékén

A legutóbbi adásban volt Mozart, igaz musicalváltozatban és a magányos zseniről szól. Hoztak a vidéki televíziók színházi műsorába Donizettit, görög zorbát és swinget. Forgószínpad 2022. április 28.
Hajdu-Balogh Ramóna

2022. május 01. 13:01

Swing egy amerikai vasútállomás
környékén

A másság elfogadásáról, a zsenik helyzetéről, de a szeretethiányról is szól a Mozart! című musical, melyet Somogyi Szilárd rendezésében mutattak be a Veszprémi Petőfi Színházban. A látványában is monumentális zenés darab hiteles dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a hányatott sorsú zeneszerző életét.

 

Sokaknak a legendás Marlon Brando jut eszébe a Zorba, a görög címet hallva, de biztosan van, akinek egyszerűen csak a zene, a lendületes tánclépések idéződnek fel. A Békéscsabai Jókai Színház vitte most színre az ismert musicalt.

 

Ritkán tartanak magyarországi ősbemutatót több, mint száz évvel egy darab megírása után. Ez történt most Donizetti Stuart Maria című operájával. Szegeden, a Nemzeti Színház operatársulata vállalkozott a különleges előadásra.

 

Szerelem, féltékenység, talányos megoldás: a Játék a kastélyban rövid jellemzése, amit a debreceni Csokonai Színház mutatott be. Az előadás szöveghűen hozza Molnár Ferenc vígjátékát, mindamellett, hogy szórakoztat, el is gondolkodtatja az embert.

 

Harminc év után először vittek táncjátékot színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. A társulat tánckara a Peron swinggel az 1920-as évek Amerikájába viszi a nézőket, a jazz-, a swing-, és a step stílusjegyei is megjelennek a Hajdu Anita által koreografált darabban.

 

Forgószínpad: nézze meg színházi magazinunkat!