Somogyi Zoltán a Témában: A fiatalok háromnegyede szerint a hatalom bármit megtehet

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit műsorvezető vendége Somogyi Zoltán, a Political Capital társalapítója volt, aki legfrissebb kutatási eredményeiről számolt be: a magyarok több, mint fele érzi úgy, hogy a hatalmon lévők bármit megtehetnek, méghozzá következmények nélkül.
Miszlai Dorina

2023. március 08. 17:27

Somogyi Zoltán a Témában: A fiatalok
háromnegyede szerint a hatalom bármit megtehet

A közvélemény-kutatásban azt a kérdést tették fel az embereknek, mennyire értenek egyet azzal, hogy a hatalmon lévők bármit megtehetnek következmények nélkül. A kutatás szerint az aktív állásfoglalók – vagyis akik egyértelműen igennel vagy nemmel válaszoltak – 71 százaléka ért egyet az állítással. Pártpreferencia szerint csak a kormánypárti szavazók nem értenek egyet azzal, hogy a hatalmon lévők bármit megtehetnek, míg az Orbán-kormány táborával szemben állók egyetértenek ezzel a megállapítással. Somogyi a generációs különbségre is felhívta a figyelmet: a fiatalok 75 százaléka ért egyet a kérdéssel, miközben az ötven-hatvanöt év feletti csoportban az egyetértés mértéke csökken. Minél idősebb egy csoport, annál inkább úgy látják az emberek, hogy nincs baj a rendszer működésével, de Somogyi azt is hozzátette, hogy egyik korcsoport esetében sem az a döntő álláspont, hogy a hatalom megfelelően működik. Szerinte a magyar fiatalok azért nem költöznek haza külföldről, mert nem tartják igazságosnak azt a rendszert, ami Magyarországra jellemző.

 

Somogyi azzal zárta a beszélgetést, hogy minél „polgárosultabb” egy társadalom, annál kevésbé érzi úgy, hogy a hatalmon lévők következmények nélkül bármit megtehetnek, illetve arról biztosította a nézőket, hogy a későbbiekben is fog hasonló kutatásokat végezni.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind