Soma Down-szindrómás, de önállóan él, és mesél másoknak az életéről, a betegségéről – Diagnózis, 2022. november 7.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának vendége Németh Gábor, az SZTE Szülészeti-és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki nemrég Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át, az általa vezetett klinika pedig a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Díszoklevelét kapta meg. Bemutatunk egy down-kóros fiút, és megtudhatják, mi is az TSMT-módszer, és hogyan segíti elő a gyerekek tanulási, mozgásbeli fejlődését.
Karajkó-Németh Marietta

2022. november 11. 10:48

Soma Down-szindrómás, de
önállóan él, és mesél másoknak az életéről, a betegségéről
– Diagnózis, 2022. november 7.

Németh Gábor 2015 óta vezeti sikeresen az egyetem Szülészeti-és Nőgyógyászati Klinikáját. Irányítása alatt elérték, hogy családbarát intézményben lehessen szülni Szegeden. Nemrégiben a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el munkáját, majd az általa vezetett klinika megkapta a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Díszoklevelét.

 

A Down-szindróma egyáltalán nem zárja ki, hogy teljes és boldog életet élhessenek az érintettek. Vannak nagyon jó képességű, önálló és súlyosan, halmozottan sérült emberek is közöttük. A kommunikációs nehézség jelenti a legnagyobb problémát. A beszédük sokszor nehezen kivehető, és ők maguk sem értik meg a dolgokat. A szegedi Muhari Soma a társadalom aktív tagja. Nem volt könnyű az idevezető út, de ma már a hátrányos helyzetűek támogatásával foglalkozó Nem Adom Fel Alapítvány oszlopos tagja.

 

Tervezett Szenzomotoros Tréning – röviden TSMT. Ezzel a módszerrel játékosan, de kitartó munkával fokozható a kisgyermekek teljesítménye, ami garantálja a sikeres iskolai beválást, és az élethez való gyakorlatiasságot. Hogy kiknek ajánlott pontosan és hány éves korban érdemes elkezdeni, arról Horváth-Kelemen Krisztinával és Czankné Bodó Anikóval, a Varázshegy TSMT terapeutáival beszélgettünk.

 

Nézze meg az adást!