Sipos József a Témában: Csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást

Hetven kilónyi élelmiszer landol a kukában évente egy átlagos magyar családnál. Arról, hogy mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás ellen, Sipos József, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa beszélt a kedd esti Témában.
Vass Imre

2022. február 16. 18:16

Sipos József a Témában: Csökkenteni kell az
élelmiszerpazarlást

– Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma – mondta Sipos József. A fejlett országokban egyenlőtlen az élelmiszerek eloszlása, és ráadásul sok esetben a túltermelés is magával hozza az élelmiszerek pazarlását. Magyarországon inkább a gazdagabb családok a pazarlóbak, a szegények sokkal jobban beosztják az ennivalót, kevesebbet dobnak ki.

 

Az élelmiszerpazarlás nem a konyhában kezdődik, hanem már az előállítás és a feldolgozás során is.

 

Az élelmiszerláncok egyre komolyabban veszik az élelmiszerpazarlás kérdését, például csökkentett áron adják a sérült árukat, így azok nem a kukába kerülnek.

 

Azt a kormányzati döntést, hogy az élelmiszerláncoknak a lejárathoz közeli élelmiszereiket fel kell ajánlani egy központi szervnek, az adjunktus előremutatónak és hasznosnak tartja.

 

– Az ismeretterjesztés és a szemléletformálás nagyon fontos a pazarlás megszüntetése érdekében. Ezt már gyermekkorban el kell kezdeni. – mondta Sipos József.

 

Nézzék meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind