Seres Zoltán állatvédő a Szeged Televízióban: Jó a szigorított állatvédelmi törvény, de legyen állatrendőrség is!

Az Orpheus Állatvédelmi Egyesület vezetője üdvözli az állatvédelmi törvény szigorítását, de keményebben védené az állatokat.
Seres Zoltán állatvédő a Szeged Televízióban: Jó a szigorított állatvédelmi törvény, de legyen állatrendőrség is!

Szigorította az országgyűlés az állatvédelmi törvényt 2022. január 1-jei hatállyal. Az állatkínzás büntetési tételét fölemelték, ezentúl büntethető lesz a szaporítás is, például ha valaki genetikailag hibás állatokat szaporít.

 

Seres Zoltán állatvédő, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője a Körútban emlékeztetett: 1998 óta van állatvédelmi törvény Magyarországon, 2004 óta pedig bűncselekménynek számít az állatkínzás hazánkban, de úgy látja, a bíróságok ítélkezési gyakorlata nem rettentette el eléggé az állatkínzókat.

 

„Mostantól az állatok kínzói, a visszaesők, az állatokat megmérgezők vagy mérgezni szándékozók, és ami a legnagyobb öröm, az állatok szaporító mind akár öt év börtönt kaphatnak” 

 

– mondta Seres, aki szerint üdvözítő, hogy az illegális szaporítókat jobban bünteti a törvényt. Sőt, ezentúl nem csupán az állatviadalok szervezőit, hanem a nézőket is büntethetővé teszi a jogszabály.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint annak a kóbor állatnak a legjobb, ami meg sem születik – ezzel a szlogennel kívánja az egyesület évek óta felhívni a figyelmet az ivartalanítás fontosságára és az illegális szaporítás beszüntetésére, valamint az állatok megfelelő tartására.

 

Seres szerint a törvény szigorítása azt is eredményezi, hogy többen figyelnek majd oda a saját és mások állatainak tartására is, így talán a magyar társadalomban jobban elterjed az ivartalanítás és például az újszülött állatok házilagos elpusztítása.

 

A törvény a visszaeső bűnösöket eltiltja az állattartástól, ezt is az új törvény javára írja Seres, aki az állatrendőrség működését úgy képzeli el, hogy a rendőrségen belül kellene felállítani az állatok elleni bűncselekmények feltárásához értő szakértői csapatot.

 

Seres Zoltán elmondta, az ország 3200 településen évente százezerszámra születnek házi kedvencek, ezek egy része a sintértelepeken köt ki. „Szeged szerencsés helyzetben van, az itteni sintértelepet mi szüntettük meg 2006-ban. Volt olyan év a 80-as évektől kezdve, amikor évente 900–1000 állatot öltek meg itt” – tette hozzá az állatvédő.

 

„Legyen minőségi állattartás, ne lehessen bármikor, bármilyen állathoz hozzájutni, hanem legyen ez mondjuk a tudásnak, a körülménynek megfelelő állapot, hogy valaki állatot tarthasson" - magyarázta az Orpheus elnöke.

 

Nézze meg a beszélgetést a Körútban!

 

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind