Septe József, a Pékszövetség elnöke a Témában: Amíg minden költség így emelkedik, nem lehet megállítani a kenyér drágulását

A Szeged Televízió hírháttérműsorában azt mondta Balogh Judit hírigazgatónak, lehetetlen megmondani meddig tartanak ezek a folyamatok. A helyzetet nehezíti, hogy a sütőipar a malomipar és kereskedelem között, harapófogóban van.
Garai Szakács László

2022. szeptember 08. 10:39

Septe József, a Pékszövetség
elnöke a Témában: Amíg minden költség így
emelkedik, nem lehet megállítani a kenyér drágulását

– Nem a pékségeknek nő a haszna, a megnövekedett önköltségeiket szeretnék valahogy kifizetni, ezért kénytelenek árat emelni – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke arról, hogy 124 százalékkal drágult egy év alatt a kenyér. Az ukrán búzát Septe József szerint nem elsősorban kenyérsütésre használnák Magyarországon, inkább takarmánynak lehetne felhasználni a minősége miatt. A hazai sütőiparnak rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű és minőségű búza.

 

Viszont az, hogy kevesebb jut exportra árfelhajtást is jelent. – A pékségek dolgoznak, a malmok dolgoznak, a mennyiséggel nem lesz probléma – jegyezte meg Septe József.

 

A pékszövetség elnöke azt is mondta a Témában, idén még várható egy nagy áremelés október elején, ami drágíthatja a kenyeret. Septe József arról is beszélt, átgondoltabb lesz a kenyérfogyasztásunk, kétszer is meggondoljuk majd, milyen kenyeret, milyen árút fogunk venni. – Sokkal jobban meggondoljuk majd, mit kezdünk majd a megmaradt kenyérrel. A sütőipar mindent megtesz azért, hogy akár egy hétig is együk a kenyeret – mondta Septe József.

 

Nézze meg az egész beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind