Schmidt Jenő a Témában: Októberben talán segítenek az önkormányzatokon

Intézmények fognak bezárni, ha nem csinál valamit a kormány az elszabadult rezsiárakkal. Kovács Tamás, Szegd gazdasági alpolgármestere a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitóján spórolásra kérte az intézmény dolgozóit. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Szeged Televízió hírháttérmagazinjában azt mondta, lát esélyt arra, hogy a kormány segítsen az önkormányzatokon.
Garai Szakács László

2022. szeptember 07. 14:24

Schmidt Jenő a Témában: Októberben
talán segítenek az önkormányzatokon

Schmidt Jenő azt is mondta Balogh Juditnak, mindent biztos, hogy nem tud finanszírozni a kabinet.

 

– Mindenki látja, hogy a tőzsdék megbolondultak, nyolc–tízszeres gázár van, villamosenergiában öt-hatszoros a drágulás. Ez nem elsősorban ellátási kérdés, ez a pánik jele. Ezért nem tud árat sem mondani neki, ezért nincsenek hosszabb távú szerződések – mondta Schmidt Jenő.

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke attól nem fél, hogy ne lenne energiánk ezen a télen, attól viszont tart, hogy az áremelkedés mit okoz majd. – Amint megkapják az önkormányzatok a megemelt díjakat tartalmazó számlákat, akkor a 3200 önkormányzatból 2600 azonnal felrakja majd a kezét, hogy nem tud vele mit kezdeni. Azok a települések tudnak mit kezdeni a rezsiszámlákkal, ahol van adóbevétel – közölte Schmidt Jenő.

 

Azoknak a településeknek, amiknek nincs mozgástere, például azért, mert nem tudnak adót, vagy elegendő adót beszedni, ott nagyon gyors segíteni kell a TÖOSZ elnöke szerint. Schmidt Jenő hangsúlyozta, a hónap végén muszáj lesz konkrétumokat mondani a Pénzügyminisztériumnak arról, hogyan tudnak segíteni. – Amennyiben októberben nem kap segítséget az önkormányzati szektor, akkor elkezdődnek a bezárások, be fogják zárni az önkormányzatok a múzeumaikat, a kulturális intézményeiket, majd jönnek az uszodák, sportcsarnokok – mondta Schmidt Jenő.

 

Az idei évet jellemzően kibírjuk, kifinanszírozható, lesz hiány, 2023 lesz igazán kritikus. – Novemberben már látszik majd, mennyire lesz kemény a következő év – jegyezte meg Schmidt Jenő.

 

Címlapon

mutasd mind