Sanyó Ádám, adatelemző: Márki-Zaynak 2500 szavazattal kell nyernie Vásárhelyen, hogy hozza a Csongrád-Csanád megyei 4-es körzetet

A szegedi részvételi arány nagyjából az országos átlaggal egyező.
Szeged.hu

2022. április 03. 20:26

Sanyó Ádám, adatelemző: Márki-Zaynak 2500 szavazattal kell nyernie Vásárhelyen, hogy hozza a Csongrád-Csanád megyei 4-es körzetet

A 67,8 százalékos országos részvételi adatból nem lehet következtetést levonni, de az látszik, hogy az utolsó órában a nagyvárosokban megugrott a szavazási kedv – mondta Sanyó Ádám a Taktikaiszavazás.hu adatelemzője a Szeged Televízió választási műsorában.

 

„Szeged kivétel ebben, ott kevesebben mentek el az országos átlaghoz képest, szemben  Hódmezővásárhelyhez képest, ami az országos átlag felett van.”

 

 

Sanyó Ádám szerint a billegő körzetekben 1–2 százalékkal magasabb volt a részvétel a 4 évvel ezelőttihez képest, ami 6-800 szavazót jelent, elképzelhető, hogy ez is döntőnek bizonyul.

 

Szegeden, más nagyvárosokhoz képest és az országos átlaghoz képest is némileg alacsonyabb lett a részvétel: 67,62 százalék. Csongrád-Csanád megye átlaga 67,91 százalék lett, ez 0,11 százalékkal több az országos átlagnál. Választókerületekre bontva: a 4-es körzet, tehát Hódmezővásárhely és Makó környéke teljesített a legjobban a 70,50 százalékkal. Csongrád 1-esben, ami szegedi körzet, 66,14 százalék, Csongrád 2-es, ami szintén szegedi, 68,69 százalék lett a részvétel.

 

 

Sanyó Ádám azt mondta, a vásárhelyi és a szeged–homokhátsági körzetekben, tehát a 4-es és az 1-es körzetben többen mentek el, mint négy éve, ez inkább az ellenzéknek kedvezhet. A hódmezővásárhelyi körzetről az elemző azt mondta, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltkénti indulása egyéniben aktivizálhatta a szavazókat.

 

„A településszintű elemzések szerint azon fog eldőlni Márki-Zay egyéni mandátuma, hogy mekkora arányban nyer Hódmezővásárhelyen. Ezt úgy becsülik, hogy 2500 szavazattal kell nyernie vásárhelyen ahhoz, hogy a makói és a többi településen várható hátrányát kompenzálni tudja.”

 

 

A budapesti részvétel 72,35 százalékos lett, ez 1,2 százalékkal alacsonyabb a 2018-ashoz képest. Sanyó Ádám szerint ez nagyjából 60 ezer szavazatot jelent.

 

Sanyó Ádámot Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója kérdezte. Nézzék meg az interjút!