Sanyó Ádám a Témában: Több mint 95 százalékos szavazatai arányt ért el a Fidesz a levélszavazatokon az elmúlt két választáson. Nem véletlenül ragaszkodik ehhez!

Szerbiában egy Fidesz-közeli szervezet viszi ki a levélben voksolóknak a szavazólapokat. Már a Nemzeti Választási Iroda is felszólította őket, hogy hagyják abba a jogsértést. A választási szakértővel beszélgetett Balogh Judit hírigazgató.
Garai Szakács László

2022. április 01. 06:59

Sanyó Ádám a Témában: Több mint
95 százalékos szavazatai arányt ért el a Fidesz a
levélszavazatokon az elmúlt két választáson. Nem véletlenül
ragaszkodik ehhez!

Felmerül az a gyanú is, hogy a Fidesz aktivistái Szerbiában felbontják a borítékokat, és akár érvénytelenítik is a szavazatokat, ha azokat az ellenzékre adták le. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint is egyértelműen törvénysértő a helyzet. Azt mondja, annyira meglazították a szabályokat, hogy kis túlzással, ha valaki egy sajtpapírra felírja a voksát, azt is elfogadná a választási iroda. Vajdaságban szinte az összes választási levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinál van.

 

Sanyó Ádám szerint az látszik a jogalkotó részéről, hogy míg a külképviseleteken nagyon nehézkes a szavazás, míg a levélszavazást ahogy csak tudja, könnyíti. A határ túlról levélben szavazó magyar állampolgárok közül gyakorlatilag mindenki a Fideszre szavazott az korábbi két választáson. – Ha a levélszavazás jogának megadása egy konkrét párthoz köthető, akkor a határon túli választók nagyon lojálisak lesznek, ezt más országok esetében is láthatjuk – mondta Sanyó Ádám.

 

A választási szakértő azt is elmondta, a legnagyobb baj a levélszavazással továbbra is az, hogy nincs elkülönítve a levélszavazat a választási rendszerben: ugyanúgy az összes listás mandátumot befolyásolja, befolyásolja az összes listás töredékszavazatot.

 

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az öt százalékos parlamenti küszöb azoknak a parlamenti pártoknak, amelyek nem szerepelnek jól a levélszavazatokon, azaz a Fideszen kívül gyakorlatilag mindenki, igazából magasabban van, mint a kormánypártnak, nekik a küszöb 5,4-5,5 százaléknál van valójában – tette hozzá Sanyó.

 

Eközben azok a külföldön élő magyarok, akik csak személyesen szavazhatnak, például Londonban kormányváltást szeretnének: egy friss kutatás szerint öt ilyen szavazóból legalább három, de inkább négy azt akarja, hogy az ellenzék győzzön a választáson.

 

Ha ennyire kilóg a lóláb, hogy nem lehet tenni ellene? – kérdezte Balogh Judit hírigazgató. Megpróbálta megválaszolni Sanyó Ádám.

 

Nézze meg (újra) a Szeged Televízió interjúját! A választási szakértővel Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója beszélgetett.

Címlapon

mutasd mind