Rónai Sándor a Témában: Nemcsak a kormány, de sajnos egész Magyarország nagy bajban van

A Szeged Televízió Téma című műsorában Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője beszélt az uniós támogatások egy részének lehetséges felfüggesztéséről.
Csiló Alexandra

2022. december 01. 08:06

Rónai Sándor a Témában: Nemcsak a
kormány, de sajnos egész Magyarország nagy bajban van

Előzmény, ahogy azt Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója is elmondta a műsorban, Navracsics Tibor vonatkozó kijelentése a Reuters-nak. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter külföldön arról beszélt, hogy a rendes uniós költségvetésből valószínűleg 3 ezermilliárd forint felfüggesztését fogja javasolni az Európai Bizottság.

 

A hírre reagálva Rónai először is elmagyarázta, hogy melyik az a három uniós forrás, ahonnan Magyarország pénzt kaphat:

  • elsőként említette a hét éves költségvetésből származó kohéziós alapokat, aminek teljes összege 21,7 milliárd euró. Navracsics Tibor nyilatkozatában ennek az alapnak egy részére, pontosabban 7,5 milliárd eurónyi, azaz 3000 milliárd forintnyi támogatás felfüggesztésére utalt.
  • Ezután Rónai az uniós helyreállítási alapról beszélt, amiről Navracsics azt állítja, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt ezt hazánk meg fogja kapni. Rónai szkeptikusan állt Navracsics Tibor kijelentéséhez, szerinte ha nincs decemberben megállapodás, azaz jövő hét végéig, akkor ennek az a forrásnak is hetven százalékát elveszítheti a kormány. A helyreállítási alap összege 15,5 milliárd euró lenne, de ahogy Rónai is hangsúlyozta, ebből 9 milliárd hitel lett volna, amire a magyar vezetés nem tartott eddig igényt.
  • Végül pedig a 10 milliárd eurónyi agrárpolitikai forrást sorolta ide a DK politikusa, mint uniós támogatási formát.

 

A DK képviselője azt mondta, hogy a pénzek visszatartásával nemcsak a magyar kormány, de az egész ország nagy bajba kerül. „Pláne most, amikor soha nem látott megélhetési válság van hazánkban, Orbán Viktor hibás gazdaságpolitikája miatt.”

 

Rónai Sándor továbbá beszélt a múlt hét csütörtöki Európai Parlamenti szavazásról is:

 

„az Európai Parlament több mint háromnegyede úgy szavazott, hogy Orbán Viktor nem megbízható, nincs nála biztonságban az európai adófizetők pénze, ezért ne érkezzen egyelőre ez a pénz.”

 

A DK politikusa hozzátette, hogy a múlt héten elfogadott EP-jelentés egyik fontos eleme arról szólt, hogy az uniós támogatások közvetlenül az önkormányzatokon keresztül jussanak el a kisvállalkozásokhoz, civil szervezetekhez. Ez ellen azonban Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő nyújtott be egy módosító indítványt, ami ezt a törekvést gátolná.

 

Rónai ezentúl még beszélt az uniónak tett tizenhét vállalás hiányos teljesítéséről, aminek következménye az EU-s források jelenlegi visszatartása. A DK politikusa azon a véleményen volt, hogy Magyarországnak minél előbb csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, ezzel mutatná egyértelmű jelét a kormány annak, hogy küzd a korrupció ellen, és nem a saját Integritás Hatóságának felállításával, amit a pártkatonáival tölt fel.

 

Azonban kevés reményt lát erre Rónai, mint mondta:

 

„A magyar kormány úgy lopott az elmúlt tizenkét évben, mintha nem lenne holnap. Ezt elégelték meg az EU-ban. Nyilván ezért sem csatlakoztak Orbánék korábban sem az Európai Ügyészséghez, és most sem fognak, mert egyrészt sokkal hamarabb lebuktak volna, másrészt elszámoltatták volna őket.”

 

Nézze meg a beszélgetést!