Romsics Ignác Egotörténelme

Magas frekvenciájú lézerek, Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium alakult, fiatal biológusokat tüntettek ki, Trianon rendszereken átívelve határozza meg a magyar történelmet. – Kvantum, 2022. november.
Márok Tamás

2022. december 12. 16:05

Romsics Ignác Egotörténelme

Nagyon rövid, úgynevezett attoszekundumos impulzusok keltésére, de saját vizsgálatokra is használják a szegedi lézerközpontban a magas ismétlési frekvenciájú sugarakat. Ezek fő előnye, hogy mivel egy rövid idő alatt nagyon sok impulzus keletkezik, és mindegyik hatását lehet mérni, a vizsgálatok eredménye nagyon pontos lesz.

 

A tudomány egyik fontos jellemzője, hogy segíthet fölkészülni olyan jövőbeni eseményekre is, amelyekről még keveset tudunk. A koronavírus-járvány nemcsak a döntéshozókat és az egészségügyet, de az elemzőket is váratlanul érte. Ekkor alakult meg a Járványmatematikai Csoport, ami hasznos támogatást tudott adni a kormányzatnak. Most ez alakult át Egészségbiztonsági Nemzeti Laboratóriummá. Első workshopjukat Szegeden tartották.

 

Egotörténelem – ezzel a címmel tette közzé életrajzának első kötetét Romsics Ignác. Az ismert történésztől persze nem túl meglepő, hogy nemcsak saját magáról, de a korról is részletes képet ad. A könyvet a Szegedi Akadémia Bizottság tudósklubjában mutatta be. Abban a városban, ahol három évig járt főiskolára, ahol később tanított az egyetemen, és majdnem ide is költözött.

 

A Bárány Róbert-díjjal a fiatal kutatókat ismerik el. Idén a Szegedi Biológiai Központból két nő is megkapta az elismerést. Egyikük a fotoszintézissel foglalkozik, a másik genetikai kutatásokat végez.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg novemberi adásunkat!