Pintér Sándor magára vállalta a tanárok kirúgását, azt mondja, nem tehetett mást

„Érdemi egyeztetés nem történt, panasznapot tartottak” Többek között ezt mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője arról a szakmai egyeztetésről, amit a Belügyminisztérium közoktatási államtitkársága szervezett péntek reggelre.
Cservenák Zoltán

2022. december 16. 21:30

Pintér Sándor magára vállalta a tanárok kirúgását, azt mondja, nem tehetett mást

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megtartott eseményre 400 iskolaigazgató és tanárt is meghívtak, akik 3 percben fejthették ki a véleményüket. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mi alapján hívták meg a résztvevőket. A Szeged Televízió által megkérdezett jelenlévők szerint ugyan az oktatás helyzetéről, a tiltakozási hullámokról szó esett, de a pedagógusok egyik legnagyobb problémájáról, hogy mikor és mennyivel emelnék a bérüket, arról most sem tudtak meg konkrétumot.

 

Szülők, pedagógusok és támogatók állnak sorfalat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bejárata mellett péntek délelőtt. Mellettük számos rendőr is védi az intézményt. Nem is csoda a nagy felhajtás, hiszen mintegy 400 iskolaigazgatót, tanárt és szakmai szervezetet hívott meg a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága szakmai egyeztetésre. Újságírók gyűrűjében érkezett meg a Belügyminiszter. Pintér Sándornak a diákok át akarták adni a követeléseiket, de a  miniszter nem fogadta el. Nem sokkal később Rétvári Bence is megjelent a helyszínen. A parlamenti államtitkárt az egyik, nemrégiben kirúgott tanár is megszólította, de az államtitkár nem reagált a szavaira, bement az épületbe.

 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár teljesen más bejáraton ment be, így tőle sem lehetett kérdezni. Az eseményre ugyanakkor több olyan tanárt is meghívtak, akik aktívan részt vettek a pedagógusok polgári engedetlenségi akcióiban, vagy sztrájkot vállaltak.  A Tanítanék Mozgalom alapítóját – akit nemrégiben kirúgtak az iskolájából – ennek ellenére nem engedték be.

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke viszont meghívást kapott az eseményre. Ő egy korábbi kormányülésen is részt vett, de most sem mondott túl sokat az ott elhangzottakról. És azt sem tudta, hogy a péntek délelőtti szakmai megbeszélésre mi alapján választották ki a meghívottakat. Horváth Péter úgy fogalmazott, hogy 

 

„most ez a forma lett”.

 

Mármint, hogy ilyen lett az egyeztetés formája. Regisztrálni kellett, aki nem regisztrált, nem mehetett be.

 

 Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője részt vehetett a fórumon, ahol a felszólaló igazgatók és tanárok mindössze 3 percet kaptak a véleményük kifejtésére. Nagy Erzsébet szerint érdemi egyeztetés ezúttal sem történt. Azt mondta:

 

„Valójában nem látszódik, hogy érdemi párbeszéd kezdődne, hanem egy össznépi panasznap volt és ügyeltek arra, hogy olyan megszólalók is legyenek, akik az ő tevékenységüket dicsérik.” 

 

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a felszólalásokból kiderült, hogy bizonyos problémákat másképp látnak a fővárosi és a vidékről érkezett tanárok, intézményvezetők. Szabó Zsuzsanna a Szeged Televíziónak azt mondta:

 

Nem várt semmi, mert nem tudta, hogy mire megy. Szerinte a konzultáció tág fogalom, ezért sok elvárása nem volt. Először tudták széles körben szembesíteni az oktatás irányítóit a problémákkal, ez is valami.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

Pintér: Valami elképzelésem van az oktatásról

A Telex birtokába jutott a hangfelvétel, amin Pintér Sándor belügyminiszter beszél a tanáros egyeztetésen. Ezen a többi között Pintér azt mondja, nem tehetett mást, ki kellett rúgni a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat. Mármint azokat, akikeket kirúgtak, mert többeknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk.

 

Tíz százalékos béremelés

A belügyminiszter nem 20, hanem 10 százalékos béremelésről beszélt, pedig Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón már 20 százalékot ígért, abban az esetben, ha az Orbán-kormány hozzáfér a visszatartott uniós pénzekhez.

Címlapon

mutasd mind