Paticsolás és kisvasút: télen-nyáron - és persze tavasszal is - elérhető helyszínek országszerte

Az áprilisi adásban olyan helyszínekre visszük el önöket, amelyeket télen-nyáron, hűvösben és napsütésben is fel lehet keresni. Van, ahová érdemes túrabakancsot húzni, és van, ami egy könnyű sétával felkereshető. Jöjjenek velünk, kalandozzunk együtt Magyarországon! A szomszéd vár – a Szeged Televízió turisztikai programajánlójának 2023. áprilisi adása.
Várnai Adrienn

2023. április 29. 11:30

Paticsolás és kisvasút: télen-nyáron - és persze tavasszal is - elérhető helyszínek országszerte

VIGADÓ

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az év bármely szakában látogatható. A húsvéti hétvégén színes programokkal várták a látogatókat, akik a különböző mesterségek bemutatóin felül megismerkedhettek az ilyenkor szokásos tradíciókkal is. Erről bizony már lemaradtunk, de a skanzen mindig érdekes látnivalókat kínál. A jövő évi naptárba viszont érdemes már most bejegyezni ezt az úticélt.

 

TIPPADÓ

A nagycenki kisvasúttal utazni az egyik legizgalmasabb program, ha a közeli Sopronban vagy a Fertő-tájon kirándulunk. A Széchenyi Múzeumvasút Nagycenk és Fertőboz között, mintegy 4 km hosszú vonalszakaszon közlekedik, április elejétől október végéig. A kisvasutazás után a régi mozdonyokat bemutató Mozdonyskanzent is érdemes felkeresni a látogatóknak.

 

AKTÍV

Szurdokpüspöki a Nyugati-Mátra talán legszebb fekvésű települése. A Zagyva völgyéből kiemelkedő, sokak szerint mesébe illő település környékén évezredes leletekre is bukkantak. A barangolás során ott kezdjünk utunkat, ahonnan egykor a Mátrai turizmus szülőatyja, Hanák Kolos is elindult. Kalandra fel, vár Szurdokpüspöki!

 

TIPPADÓ

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban  a Villa Romana Baláca is reflektorfénybe kerül idén. Egy csepp Itália a Balaton mellett - a régészeti kiállítóhely egy egészen különleges kulturális eseménysorozattal várja a látogatókat.

 

Százhalombattán szezonnyitó piknikre várták a Régészeti Parkba a nyugdíjas klubok tagjait, akik kézműves foglalkozásokon vehettek részt és kipróbálhatták a  paticsolást, és fürdősó készítését is. De mi az a paticsolás…?