Őssejtekkel kezelhetőnek tűnnek bizonyos fekélyek

A koronavírus elleni vakcinák hatékonyságát vizsgálták, őssejt-beültetéssel kezelnek bizonyos fekélyeket az Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján, mindig sok fehér folt van a 701 éve elhunyt Dante Alligieri életében, a plazmaállapotú anyag és lézerfények kölcsönhatását vizsgálják az ELI-ben – Kvantum, 2022. április.
Márok Tamás

2022. április 29. 12:11

Őssejtekkel kezelhetőnek tűnnek
bizonyos fekélyek
  • A koronavírus elleni vakcinák nemcsak az egészséges, de az autoimmun betegek esetén is hatásosak – erre a következtetésre jutott a Szegedi Biológiai Központ és a Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai és Immunológiai Klinikájának kutatócsoportja. Az autoimmun betegeknél minden vakcina esetében kisebb védettséget mértek, mint az egészségeseknél.
  • Őssejtbeültetéssel értek el javulást bizonyos fekélyek kezelésében az Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Az őssejteket a betegek saját zsírszövetéből izolálják. A kísérletek klinikai fázisban vannak, de az eredmények ígéretesek.
  • Tavaly volt a 700. évfordulója Dante halálának. A világirodalom egyik legnagyobb, de talán legnagyobb hatású költője volt. Életével és műveivel tudósok hada foglalkozott már, de még mindig sok mindent nem tudunk, ezért a Dante-kutatás ma is izgalmas dolog. Szörényi László, a szerteágazó érdeklődésű irodalomtörténész is sokat foglalkozott vele. Nemrég egy tanulmánykötetet mutatott be, amiben angol és olasz nyelvű írások foglalkoznak az Isteni színjáték szerzőjével.
  • A plazmaállapotú anyag és a lézersugarak kölcsönhatásait vizsgálja a szegedi szuperlézer központ egyik kutatócsoportja. Ehhez kétféle lézersugarat használnak. Egyaránt fontos, milyen változások keletkeznek az anyagban, és másodlagos forrásként hogyan változik meg a lézersugár természete.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg áprilisi adásunkat!