Orosz Anna a Témában a Momentum hét pontjáról és a kordonbontásról

Lebontották a Karmelita kolostor előtti kordonokat. A Momentum parlamenti képviselői és Hadházy Ákos ezzel szimbolikusan rombolták le a kormány hazugságait. Követeléseiket hét pontban összegezték, amelyeket plakát formájában próbálták a kolostor ajtajára kitűzni. Ez azonban már nem valósult meg. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit beszélgetett Orosz Annával, a Momentum országgyűlési képviselőjével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. március 17. 19:37

Orosz Anna a Témában a Momentum hét
pontjáról és a kordonbontásról

2007-ben még a Fidesz és Orbán Viktor követett el polgári engedetlenséget, amikor kordont bontottak a Parlament épületénél, hogy kiálljanak a hazájukért. Azóta azonban számos változás történt a politikában. Most a Momentum képviselőinek egy csoportja és Hadházy Ákos folyamodtak ehhez a módszerhez. A képviselők követeléseiket hét pontban foglalták össze. A kordonok lebontása a rendőrség közbeavatkozása nélkül zajlott le, viszont a követeléseket tartalmazó plakátokat már nem engedték kiragasztani a kolostor ajtajára.

 

 

A Momentum képviselői által megfogalmazott hét pont ez volt:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

 

A Karmelita kolostornál lebontott kordont a rendőrség rövid időn belül visszaépítette. Az akcióról és a kordon lebontás majd felépítésről Orosz Anna azt mondta Balogh Juditnak:

 

„Egyrészt ezt a kordont le fogjuk újra bontani, tehát az nem zavar bennünket, hogy visszaépítik, akár pár órán belül is. Másrészt, pedig ez egy szimbolikus akció: a Karmelita kolostorból működik a miniszterelnöki kabinetiroda, illetve a miniszterelnökség. Tehát itt van a központja a rendeleti kormányzásnak, itt van a központja a propagandagépezetnek és még számos olyan kérdésnek, amelyeket mi belefoglaltunk a követeléseink közé és arra szerettünk volna rámutatni, hogy gyakorlatilag itt egy ember kezében összpontosul minden hatalom, hogy féktelen korrupció vette úrrá az országot. A Fidesz gyakorlatilag az élet minden területét leuralja. Nincsenek tiszta választások, és közben azok a kulcs területek, mint például a megélhetés vagy az oktatás, amelyek húsba vágóak a hétköznapjainkban, azokkal egy pillanatig nem foglalkozik ez a kormány és egy pillanatig nem próbál javítani az emberek életkörülményein.”

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind