Oligarchaadót szeretne a Momentum – Hajnal Mikós, a Momentum képviselője a Témában

Hajnal szerint trükk és az választók megtévesztése hogy a Fidesz egy napon tartaná az önkormányzati és az EP-választást 2024-ben, de még az is lehet, hogy a kormánypárt a saját csapdájába sétál majd bele.
Szeged.hu

2022. július 04. 07:35

Oligarchaadót szeretne a Momentum – Hajnal Mikós, a Momentum képviselője a Témában

A Momentum országgyűlési képviselője szerint egyértelműen az ellenzéki szavazókat akarja összezavarni azzal, hogy a Fidesz egy napon tartaná az önkormányzati és az európai uniós választásokat.

 

Oligarchaadó

Válsághelyzet van, lennének olyan körülmények, amikor érthető, hogy megvonják a pártok állami támogatásának egy részét, sőt lehetne spórolni a képviselői fizetéseken és a kormánytagok bérén is. A Momentum ugyanakkor benyújt egy oligarchaadóról szóló javaslatot, ami leginkább a kormányközeli vállalkozókat érintené, azokat, akik közpénzekből gazdagodtak az elmúlt években.

 

„A szándék biztosan ez, semmi más nem lehet, mint politikai manipuláció, de bízom a választóink tájékozottságában” – mondta a Momentum országgyűlési képviselője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

Hajnal szerint ugyanakkor a kampányt megzavarja majd az, hogy egyszerre kell az önkormányzati képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek, sőt a főpolgármester-jelölteknek és a európai választás miatt a pártoknak is kampányolni.

 

„Egy nagyon telített választásról fogunk beszélni, ez mindenképpen hátrány a demokráciára nézve. Amikor arról beszél a Fidesz, hogy milyen költségvetési megtakarítást lehet elérni, akkor azt nem mondják el, hogy ez a tájékoztatás rovására megy” 

 

– tette hozzá a politikus. A Momentum országgyűlési képviselője abban bízik, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon győztesek jó munkát végeztek a településeken, és ezt a helyiek is látják. Hajnal úgy látja, a Fidesz egyoldalúan mindig megteremti a számára megfelelő politikai szabályrendszert, ezért nem félni kell, hanem megtalálni azt a stratégiát, amivel le lehet őket győzni.

 

Az ellenzéki képviselő úgy véli, elhamarkodott a Fidesz megítélése, miszerint számukra kedvezőbb, ha egy napon tartják a két választást, mert két év alatt még nagyon sokat változhat a világ.

 

„Ha az emberek azt látják, hogy az uniós források nem jönnek, vagy nem olyan mértékben jönnek, ahogyan arra számított az ország, akkor az meghatározó tematikája lehet az európai parlamenti választásoknak. Ha ez így lesz, akkor az nem kedvez a kormányoldalnak és nem kedvez majd a kormánypárti polgármestereknek.”

 

Kérdésre válaszolva Hajnal Miklós elmondta, bízik benne, hogy az ellenzék időben megállapodik majd az önkormányzati választásokra a jelöltekről.

 

Hajnal szerint kockázatos, hogy olyan polgármesterek maradnak a székükben hónapokon keresztül, májustól októberig, akiket már leváltottak. „Ez a rengeteg hónap elég lehet arra, hogy utolsó pillanatban még egy szerződést megkössenek, vagy eltüntessenek iratokat” – tette hozzá.

Címlapon

mutasd mind