Norbi tanár akart lenni, de szembetegsége miatt nem tudta elvégezni a főiskolát: három év alatt megvakult

A retinitisz pigmentóza olyan genetikai betegség, ami nem gyógyítható. Első tünetei fiatal- vagy középkorban jelentkeznek. A betegség lassan progrediál, évtizedeken át folyamatosan halad előre. A kezelések csak lassítani, késleltetni tudják a rosszabbodást. Végül vaksághoz vezet. A 30 éves Pintér Norbert is ebben a betegségben szenved. Abban bízott, hogy a látását csak jóval idősebb korában veszíti el, de nem kellett három év, és bekövetkezett az, amitől sokan rettegnek: teljesen megvakult. Ennek ellenére ma már teljes életet él. Sőt sorstársainak is segít.
Várnai Adrienn

2023. január 03. 16:54

Norbi tanár akart lenni, de
szembetegsége miatt nem tudta elvégezni a főiskolát: három év
alatt megvakult

Pintér Norbert tanárnak készült, de súlyos szembetegsége miatt ez az álom már a főiskolán szertefoszlott. Ha gyerekeket nem is, most a sorstársait tanítja az okos eszközök használatára, ami megkönnyíti a látássérültek életét.

 

Egy genetikai betegség, a retinitisz pigmentóza miatt vesztette el látását. Először a szemben a pálcikák pusztulnak, ezzel farkasvakság alakul ki, és a látásélesség is romlik. Ezután a látótér lassanként elkezd beszűkülni, végül a beteg megvakul. A betegség évtizedeken át folyamatosan halad előre, Norbertnél azonban három év alatt a legrosszabbra fordult a helyzet: huszonnyolc éves korára teljesen megvakult. Ekkor került a Kreatív Formák Alapítványhoz, ahol nemcsak megtanult újra önellátó lenni, de munkát is kapott.

 

Norbi úgy él, mintha látna. Persze, nehéz út vezetett idáig. Szederrel a vakvezető kutyájával jól összeszokott párost alkotnak, pedig még csak egy éve vannak együtt. Otthon viszont Norbertnek se botra, se Szederre nincs szüksége. Norbi pozitivitása, életkedve példaértékű. Pedig azt, amin huszonévesen átment, csak nagyon nehezen lehet feldolgozni. Sokáig fehér bot nélkül közlekedett, mert szégyellte fogyatékosságát. Elmondta, mmár gyerekkorában makuladegenerációt vagyis sárgafolt sorvadást állapítottak meg. Az orvosok már akkor azt mondták, hogy ez idősebb korára komoly gondokat okozhat. De hogy huszonnyolc éves korára teljesen elveszíti a látását, ezt senki nem gondolta volna. Tizenhárom műtéten esett át, de mindig rosszabb lett, mint volt.

 

Nézze meg a Szeged Televízió Diagnózis című műsorának 2022. december 5-i riportját!