Nem tud rendesen kötelet csomózni? Irány Balatonfüred a Vitorlázeum!

Járunk földön, vízen és levegőben. Ősszel is érdemes nyakunkba venni az országot: kiránduljunk, városnézzünk! – mutatunk néhány tippet ehhez. És olyan programokról is beszámolunk, amire már csak jövőre tudnak elutazni, de már most érdemes felírni a bakancslistára.
Várnai Adrienn

2022. október 13. 14:44

Nem tud rendesen kötelet csomózni?
Irány Balatonfüred a Vitorlázeum!

VÁROSNÉZŐ

Éjszakai látványshow, nemzetközi légiparádé és helikopternap. Csak néhány a szegedi nemzetközi repülőnapok leglátványosabb programjaiból. Aki nem járt itt, annak most mutatunk néhány bravúrt. Például Felix Baumgartner osztrák pilóta produkcióját, aki 2012-ben Guiness rekordot döntött azzal, hogy egy repülőből kiugorva gyorsabb volt a hangsebességénél. Most Szeged fölött egy helikopterrel bukfencezett.

 

TIPPADÓ

A balatoni vitorlázás történetét mutatja be a balatonfüredi Vitorlázeum. Az egyedülálló interaktív kiállítótérben bárki elsajátíthatja a kötélcsomózást, de egy szimulátor segítségével ki lehet próbálni azt is, milyen viharban vitorlázni. Az országosan is egyedülálló múzeum az év minden időszakában látogatható a Balaton-parti városban.

 

KÓSTOLÓ

Ha van szilva és van kenyér, akkor már nagy gond nem lehet – így tartja a tót mondás. Szeptember első hétvégéjén szilvából nem volt hiány Szarvason. A 24. Szarvasi Szilvanapokon minden a finom gyümölcs körül forgott, volt lekvár, sütemény, még szilvabor is, de a gasztronómiai különlegességeken túl a szórakoztató programok sem maradhattak el.

 

ZARÁNDOK

Látványos időutazáson vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Sopron mellett fekvő Ágfalvi Tájházba. A kilenc kiállítószobából álló több száz éves épületegyüttes, az elmúlt években teljes körű felújításon esett át. A múzeumi tárgyak a helyükre kerültek és a különböző lakrészeket rendeztek be.

 

TIPPADÓ

A magyar Toszkánának is nevezik a Balaton-felvidék legszebb régióját, a Káli-medencét. A tájegységhez tartozó nyolc település mindegyike tartogat izgalmas felfedezni valót. A geológia kincsekben és építészeti ritkaságokban is bővelkedő falvakat évről-évre több turista keresi fel.