Nem lehet tudni, meddig tud működni a szociális ellátórendszert

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szociális intézmények és az ellátórendszerek, hisz a megemelkedett üzemanyag árak és rezsiköltségek, valamint a száguldó infláció egyre kilátástalanabb helyzetbe hozza őket. Vannak olyan kiadások, amelyek 30-40 százalékkal emelkedtek az utóbbi időben.
Vass Imre

2022. augusztus 03. 18:43

Nem lehet tudni, meddig tud
működni a szociális ellátórendszert

Egyre nagyobb bajban van a szociális intézményrendszer, amelyet Szegeden is több tízezren vesznek igénybe. 

 

Szakmai szervezetek szerint már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből tankolni az autókat. Úgy látják, a kisebb ellátóknál már idén év végéig is több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos hiány jöhet össze.

 

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulásánál, amelynek városunkon kívül 14 környékbeli település a tagja, közel hatszáz dolgozó lát el különféle területeken több tízezer embert, a kisgyerekektől az idősekig. 

 

Az, hogy kikerültek azok köréből, akik kedvezményes áron vásárolhatják az üzemanyagot, számukra is óriási érvágás, hisz például a tanyagondnoki szolgálat működtetése csak autóval lehetséges.

 

Csúcs Áron, az SZKTT Koordinációs Központjának igazgatója elmondta, az általuk működtetett szociális intézményeket is érzékenyen érinte az üzemanyag árának emelése, hisz folyamatosan több autót használnak. Ezekkel ebédet hordanak, az idős embereket orvoshoz viszik, szállítják őket.

 

Az üzemanyag árak emelkedése mellett az infláció és rezsiköltségek emelkedése is komoly próbatétel elé állítja az intézményt. Az eddigi számítások szerint az áremelkedés egyes területeken bőven meghaladja a hivatalosan jelzett 10 százalékos inflációt, de van olyan terület is, ahol a növekedés több mint 30 százalék. Ezt pedig az intézmények már nem tudják saját erőből kigazdálkodni.

 

Csúcs Áron kiemelte, egyre nehezebben tudják biztosítani a működési feltételeket, hisz annyira elszálltak az árak. Van olyan terület, ahol az áremelkedés mértéke a hivatalosan 10 százalékos inflációt messze meghaladja, 25-30 százalékos.

 

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy továbbra is tegyék elérhetővé a 480 forintos üzemanyagot a szociális szolgáltatásban dolgozó minden olyan szervezet számára, amelynek alapvető munkaeszköze a gépjármű. Emellett az is követelik, hogy az ágazatban dolgozók maradhassanak katás vállalkozók.

 

Kozma József, a Magyar Szocialista Párt Szegedi szervezetének elnöke hangsúlyozta, ahhoz, hogy a több ezer szegedit kiszolgáló szociális ellátórendszer ne kerüljön csődbe az is fontos lenne, hogy az intézmények kedvezményesen kapják a gázt és az áramot.

 

Csúcs Áron arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak ez a helyzet jelent nehézséget, hanem az is, hogy egyre jobban küzdenek a munkaerő hiányával, amely már a működőképesség határát súrolja. Mivel a fizetések nagyon alacsonyak, így nehéz új munkaerőt toborozni.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradó anyagát!

Címlapon

mutasd mind