Nehéz lesz félmillió forintból jogosítványt szerezni, brutális drágulás jön

Eddig a félmilliós jogosítvány számított soknak, ezután már lehet, hogy örülni kell, ha valaki ennyiből megússza az áremelkedések miatt.
Szeged.hu

2022. augusztus 06. 09:16

Nehéz lesz félmillió forintból jogosítványt szerezni, brutális drágulás jön

Katás vállalkozóként dolgozott az autós oktatót jelentős része. Eddig. Mivel az oktatók autós iskoláknak állítanak ki számlát, ezután ezt nem tehetik meg, így ha maradnak vállalkozók, biztosan emelni fogják az óradíjaikat. Ráadásul most már az autós oktatók is csak piaci áron tudnak tankolni az oktatókocsikba. Az oktatók szövetsége szerint félő, hogy sokan ott fogják hagyni a szakmát.  

 

Lénárt Ferenc oktató a Szeged Televíziónak azt mondta, az autók extrém terhelésnek vannak kitéve, ezért jelentős a többletköltségük. Üzemanyagból például 40 százalékkal kell több, mint egy átlagos városi autónak, mivel a tanulók nem tudnak takarékosan vezetni.  

 

„Ugyanerről az autóról beszélünk, de míg én elmegyek 6 literrel, az oktatásban 10 litert fogyaszt az autó” 

 

– emelt ki egy tételt a sok közül az oktató. A többletköltségeket a tanulóvezetők érzik meg a legjobban, nekik most Szegeden átlagosan 6500 forintot kell fizetni egy óra vezetésért. Erre jön még a drágább üzemanyag, ami óránkénti plusz 500 forintot jelent.  

 

Nem véletlen, hogy több mint 200 tanuló autó gyűlt össze több mint egy hete a Hősök terén, Budapesten, azért, hogy az autósoktatók tiltakoztak a kata-törvény átalakítása ellen.  

Magyarországon, mintegy 4000 autósoktató van, többségük katásként cégeknek számlázott, szeptember elsejétől kezdve nekik is váltani kell adónemet, ami akár dupla akkora többletköltséget jelenthet számukra. Ez a gyakorlatban további 1500–2500 forintos drágulást jelent a tanulók számára, már annak, aki egyáltalán találni tud majd oktatót.

Demonstráció a Hősök terén a kata-szigorítás ellen

 

A Szeged.hu által megkérdezett autós oktató elmondta, bár 30 óra a kötelező vezetési óraszám, aminél már vizsgázhat a tanuló, szinte lehetetlen ennyi idő alatt megtanítani valakit vezetni. Ennek oka az is, hogy az elmúlt 15-20 évhez képest jóval több autó van az utakon, sokkal nehezebb tanulni. Azt is elmondta, hogy aki 45–50 órával le tud vizsgázni, az már nagyon ügyesnek számít.

 

Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a 6500 forintos átlagos óradíjból hamarosan könnyen 8500–9500 forint lehet, akkor egy 60–70 órás tanulási folyamat akár 600 ezer forintba is kerülhet hamarosan. Ehhez jön még a KRESZ-oktatás, az elsősegély-tanfolyam és a vizsgadíjak. A kevésbé szerencsések vagy ügyesek akár 700 ezer forintot is fizethetnek majd egy jogosítványért.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

Címlapon

mutasd mind