Naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalál miatt hazánkban – Diagnózis, 2023. február 27.

Az újraélesztés fontosságára hívjuk fel a figyelmet. A szegedi klinika SBO-n dolgozó ápolói Guiness-rekord-kísérletre készülnek, és most a Richter Anna-díj közönségszavazásán lehet céljukhoz segíteni őket. Aztán megmutatjuk, milyen általános vizsgálatokat végeztek el azon a szűrőbuszon, amely a Dóm téren várta a szegedieket.
Karajkó-Németh Marietta

2023. március 06. 11:36

Naponta hetvenen halnak
meg hirtelen szívhalál miatt hazánkban – Diagnózis, 2023.
február 27.

Magyarországon évente 27 ezer esetben következik be hirtelen szívhalál, ami azt jelenti, hogy naponta hetvenen halnak meg keringésleállásban. Ez a szám az időben megkezdett újraélesztéssel csökkenthető. A szegedi klinika Sürgősségi Betegellátó Osztálya azon fáradozik, hogy minél több laikusnak tanítsák meg az alapszintű újraélesztés technikáját. Ehhez első lépcsőfokként a szegedi Karolina Általános Iskolába látogattak el, és mutatták meg a gyerekeknek mindezt. Az időben megkezdett újraélesztés életet menthet, hiszen minden segítségnyújtás nélkül eltelt perccel tíz százalékkal csökken az életben maradás esélye. Buresch Györgyi diplomás ápoló és a szegedi klinika Sürgősségi Osztályán dolgozó szakemberekből verbuvált csapatával az alapszintű újraélesztés technikájának megtanítását tűzte zászlajára a Richter Anna-díj pályázatán.

 

Ismerd fel időben! Ez volt a címe annak a kampánynak, amelynek keretében nemrégiben három szűrőbusz érkezett Szegedre, hogy általános egészségügyi állapotfelmérést végezzenek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, az időben felismert daganat jól kezelhető. Erre hívták fel a figyelmet a vizsgálatokat végző orvostanhallgatók, hiszen február a rák elleni küzdelem hónapja. Az ingyenes lehetőséggel közel kétszázan éltek.

 

Nézze meg az adást!

Címlapon

mutasd mind